Luk

Luk
Luk

Luk

L 46 Lov om afsætning af frisk dansk frugt og danske gartneriprodukter.

Af: Landbrugsminister Chr. Thomsen (S)
Samling: 1964-65
Status: Stadfæstet
Lov nr. 233 af 09-06-1965
Loven afløser lov nr. 168 af 16. maj 1962 om afsætning af frisk dansk frugt og danske gartneriprodukter, jfr. lov nr. 20 af 30. januar 1965, der udløb den 30. juni 1965.

I modsætning til den tidligere lov gælder den i lovens §§ 4 og 6 omhandlede låne- og tilskudsordning kun for 2 år, finansårene 1965-66 og 1966-67. Loven er i øvrigt ikke tidsbegrænset, men forslag til dens revision skal fremsættes i folketingsåret 1966-67.

I lovens § 4 er området for de foranstaltninger, hvortil der kan ydes lån af statskassen, udvidet til også at omfatte rationalisering og modernisering af produktions- og afsætningsvirksomheder inden for gartneri- og frugtavlserhvervet. Beløbsrammen er for de 2 år, hvori låneordningen gælder, ansat til i alt 10 mill. kr.

Ved bestemmelserne i lovens § 6 er der sket en forhøjelse af beløbsrammerne for ydelse af tilskud, idet beløbene 2 mill. kr. til foranstaltninger til fremme af udførslen af dansk frugt og 3 mill. kr. til foranstaltninger til fremme af udførslen af danske gartneriprodukter, der ifølge den tidligere lov var rammerne for den samlede ydelse af tilskud i 3 år, nu er rammebeløbene for tilskuddene i kun 2 år.

I lovens § 5 er der indføjet et nyt stk. 3, hvorefter landbrugsministeren bemyndiges til til den i § 5 omhandlede fond at yde tilskud svarende til, hvad der ville opnås i forrentning, såfremt fondens midler var anbragt på anfordringskonto i en sparekasse. Om baggrunden for denne ændring oplyste landbrugsministeren ved fremsættelsen af lovforslaget:

„I forbindelse med salg af æbler og pærer på hjemmemarkedet er der hidtil opkrævet ca. 1,8 mill. kr. i afgifter, der er indgået i den i lovens § 5 omhandlede fond. Af nævnte beløb er der anvendt knap 800.000 kr. til propaganda gennem film, plakater, skoleskemaer o. s. v. til fremme af afsætningen af æbler og pærer på hjemmemarkedet.

Frugtavlerhvervet har peget på, at der bør være mulighed for at opnå en forrentning af fondens midler. Da midlerne henstår på en konto i mellemregning med statskassen, er der efter de gældende regler ikke mulighed for en forrentning, men bestemmelsen i § 5, stk. 3, tilsigter gennem et til forrentningen svarende tilskud til fonden at råde bod herpå."

Bortset fra disse ændringer og visse ændringer af formel karakter er bestemmelserne i loven uændrede i forhold til den tidligere lov.

Ved 1. behandling i folketinget behandledes lovforslaget sammen med forslag til lov om afsætning af danske landbrugsvarer m. m. med flere lovforslag. Det henvistes imidlertid til behandling i et særskilt udvalg, og 2. og 3. behandling af lovforslaget foretoges uafhængigt af behandlingen af de nævnte lovforslag.

Lovforslaget mødte ved 1, behandling fra alle partiers ordførere tilslutning med nogle forbehold. Efter en kort udvalgsbehandling vedtoges lovforslaget uden ændringer ved 3. behandling enstemmigt med 165 stemmer, idet 1 medlem undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Chr. Rasmussen (S), H. C. Toft (KF), Peter Larsen (V), Morten Lange (SF), Svend Haugaard (RV) og Ejnar Bækgaard (U)