Luk

Luk
Luk

Luk

B 12 Forslag til folketingsbeslutning om en nærmere kontakt mellem folketingets medlemmer og den videnskabelige forskning.

Samling: 1965-66
Status: Bortfaldet
Forslaget til folketingsbeslutning gik ud på følgende:

Folketinget nedsætter et udvalg på 17 medlemmer til at tilvejebringe en nærmere kontakt mellem folketingets medlemmer og repræsentanter for den videnskabelige forskning efter følgende retningslinjer:

1) Udvalget nedsætter et arbejdsudvalg bestående af folketingsmedlemmer og repræsentanter for den videnskabelige forskning til at formidle og tilrettelægge kontaktvirksomhed.

2) Folketingssekretariatet fungerer som sekretariat for arbejdsudvalget.

3) Ethvert medlem af folketinget skal have adgang til at deltage i kontaktvirksomheden, hvori endvidere deltager videnskabelige forskere knyttet til universiteterne, de højere læreanstalter, akademiet for de tekniske videnskaber og andre videnskabelige institutioner.

4) Kontakten etableres ved afholdelse af møder, konferencer, ekskursioner og anden informativ virksomhed. Den har alene til formål at tilvejebringe gensidig orientering. Beslutninger af nogen art kan ikke træffes.

Udvalget nyvælges ved begyndelsen af hvert folketingsår og efter folketingsvalg.

Da det drejede sig om en genfremsættelse, indskrænkede ordføreren for forslagsstillerne, Knud, Bro (KF), sig ved fremsættelsen til at anføre:

„Forslaget er enslydende med det forslag til folketingsbeslutning, som jeg på en kreds af forslagsstilleres vegne fremsatte den 4. marts 1965 [årbog 1964-65, side 605]. Vedrørende begrundelsen for forslaget henviser jeg til min tidligere fremsættelsestale, der findes i Folketingstidende 1964-65, spalte 3214.

Forslaget underkastedes første behandling den 25. marts (tidenden spalte 3923) og henvistes til behandling i et udvalg, som ikke afsluttede arbejdet. Jeg håber, at det må lykkes at opnå et resultat i dette folketingsår, og anbefaler forslaget til velvillig behandling."

Ved forslagets 1. behandling gav partiernes ordførere tilsagn om fortsat forhandling om de rejste problemer ud fra tilsvarende synspunkter som i den foregående samling. Der var dog kommet det nye moment til, at regeringen i september havde nedsat det tidligere bebudede forskningens fællesudvalg. Dette udvalg havde, efter hvad undervisningsministeren oplyste, bl. a. fået til opgave at være rådgiver for regering og folketing i forskningsanliggender ud fra almene synspunkter og endvidere at søge den samlede forsknings situation, dens behov og dens problemer belyst.

„Der er vel ingen", udtalte ministeren videre, „der kan være i tvivl om, at vi i de kommende år kommer til at yde forskningen stærkt stigende beløb og vel også — nu ser jeg, at den højtærede finansminister ikke er her, men jeg vover at sige det alligevel — stigende i et stærkere tempo end budgetteret i øvrigt. Det bliver nødvendigt, ikke just for forskningens skyld, men simpelt hen for det fortsatte fremskridts skyld både i kulturel og i materiel henseende, og da er det selvfølgelig afgørende vigtigt, at vi er rådgivet så godt, som vi overhovedet kan være.

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at ud over at udvalget, som det blev nævnt, kan tage initiativ til afholdelse af kontaktkonferencer mellem forskere, politikere og erhvervsfolk med en almindelig drøftelse af videnskabens stilling og vilkår, var det også tanken, at udvalget én gang om året skulle afgive en beretning til regering og folketing, der kunne danne grundlag for en drøftelse i tinget af forskningens samlede situation. Som jeg tror jeg nævnte det i foråret, synes jeg, det er vældig vigtigt, at vi på den måde får én lejlighed årligt til her i tinget at drøfte forskningens forhold, løsgjort fra foreliggende lovforslag og finanslov og andre ting, at vi simpelt hen får en mulighed for at få en virkelig dybtgående behandling af forskningens problemer her i folketinget én gang om året."

Forslaget til folketingsbeslutning gennemførtes ikke i den foreliggende form, idet det udvalg, der nedsattes til behandling af sagen, afgav en betænkning, indeholdende forslag om i folketingets forretningsorden at indføje bestemmelser om, at der hvert år skal vælges et stående udvalg angående videnskabelig forskning. Se herom ovenfor under vedtagne folketingsbeslutninger nr. 4 (folketingsbeslutning om ændring af folketingets forretningsorden, m v.).
Partiernes ordførere
Julius Bomholt (S), Ib Germain Thyregod (V), Knud Bro (KF), Morten Lange (SF), A. C. Normann (RV), I. A. Rimstad (U) og Børge Diderichsen (LC)