Luk

Luk
Luk

Luk

B 15 Forslag til folketingsbeslutning om etableringslån for unge landbrugere.

Samling: 1965-66
Status: Bortfaldet
Forslaget til folketingsbeslutning, der var i overensstemmelse med et tilsvarende i den foregående samling fremsat forslag (årbog 1964-65, side 609), havde følgende ordlyd:

Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte forslag om særlig låneordning for unge, der første gang etablerer sig som selvstændige landbrugere.

Forslaget var ved fremsættelsen ledsaget af følgende bemærkninger:

„Forslaget fremsattes i sidste folketingssamling, hvor det ikke blev færdigbehandlet. Hensigten med forslaget er at støtte muligheden for unge landmænd til at erhverve egen bedrift, og ud fra dette hensyn er det ønskeligt, at der skabes bedre finansielle muligheder for de unge, der første gang ønsker at købe en landbrugsejendom.

Som en logisk følge af, at landbrugsarealer til den enkelte bedrift øges, stilles store krav til forbedring og udvidelse af bygninger, anskaffelse af maskiner og besætning, hvilket bevirker, at ejendommene bliver dyrere også ud over den almindelige prisstigning. Da kravene til uddannelse stadig øges, vil det for mange unge landmænd være vanskeligt at opspare til udbetaling på en landbrugsejendom, hvorfor det skønnes rimeligt, at der skaffes muligheder for nødvendige lån for unge, velkvalificerede landmænd, der ønsker at blive selvstændige. Forslagsstillerne lægger vægt på, at lånemuligheder lægges sådan til rette, at kapitalisering af de øgede muligheder undgås.

De øgede lånemuligheder må være forbeholdt de unge, der gennem deres uddannelse og sparevilje har vist, at de agter at arbejde på at blive selvstændige landbrugere."

Da det drejede sig om en genfremsættelse, indskrænkede landbrugsministeren sig ved 1. behandling til ganske kort at sige, at han erkendte, at „efterhånden som ejendommene arealmæssigt bliver større og større, så vokser også de økonomiske problemer for de unge, når de skal overtage landbrugsejendommene fra den tidligere generation, men da problemet sammen med en lang række andre problemer behandles i landbokommissionen, og da kommissionen forhåbentlig snart bliver færdig med sit arbejde, mener jeg faktisk, at det er at foregribe begivenhedernes gang at tage denne diskussion op på nuværende tidspunkt. Jeg mener, det må være rimeligt at afvente landbokommissionens arbejde, og jeg mener også, det må være rimeligt, at et eventuelt forslag om en låneordning afventer resultatet af landbokommissionens arbejde."

Som ordfører for forslagsstillerne begrundede Kirkegaard (RV) forslaget tillige med det ovenfor omtalte forslag angående retten til at bringe underskud ved driften af landbrugsejendomme til fradrag i anden erhvervsindtægt, idet de to forslag behandledes sammen. Begge forslag gav anledning til en indgående debat og henvistes derefter til et udvalg, der ikke nåede til ende med sit arbejde, men afgav den under omtalen af den nærmest foregående sag citerede beretning.
Partiernes ordførere
Chr. Rasmussen (S), Peter Larsen (V), Niels Ravn (KF), Morten Lange (SF), Jacob Kirkegaard (RV), Erik Østergaard (U) og Niels Westerby (LC)