Luk

Luk
Luk

Luk

L 135 Forslag til lov om ændring i lov om teknisk samarbejde med udviklingslandene.

Af: Udenrigsminister Per Hækkerup (S)
Samling: 1965-66
Status: Tilbagetaget
Lovforslaget blev ved 2. behandling taget tilbage af udenrigsministeren, idet det var fundet hensigtsmæssigt at inkorporere forslagets bestemmelser i det af udenrigsministeren den 11. marts fremsatte lovforslag om ændring af lov om teknisk samarbejde med udviklingslandene. Om lovforslagets indhold henvises derfor til omtalen af sidstnævnte lovforslag, se ovenfor under vedtagne regeringslovforslag nr. 11.

Her skal blot kort omtales, at lovforslaget inden for den tidligere bevilgede beløbsramme på 300 mill. kr. tilsigtede at gøre reglerne om ydelse af statslån til udviklingslandene mere rummelige, herunder ved at åbne mulighed for, at Danmark i ekstraordinære knaphedssituationer yder statslån, som bl. a. vil kunne anvendes til indkøb her i landet af fødevarer og af løbende fornødenheder til fødevareproduktionen, f. eks. gødningsstoffer og fodermidler, når det kan forventes, at de således forøgede importmuligheder kan bidrage til at gøre det muligt for vedkommende udviklingsland at fastholde sit udviklingsprogram på trods af en forbigående forsyningskrise.

Lovforslaget gav ved 1. behandling anledning til en længere debat om u-landsproblemer i almindelighed. Forslaget modtoges med principiel velvilje fra samtlige partiers ordførere, selv om der fra flere sider blev ytret betænkeligheder ved den foreslåede bestemmelse, som skulle gøre det muligt at yde lån i tilfælde, hvor en ekstraordinær knaphed på fødevarer truer den økonomiske fremgang i et udviklingsland, idet man bl. a. nærede frygt for, således som ernæringsforholdene er i mange lande, at denne særlige form for hjælp skulle forflygtige lovens oprindelige mening.
Partiernes ordførere
Niels Matthiasen (S), Per Federspiel (V), Knud Thomsen (KF), Morten Lange (SF), Else-Merete Ross (RV), I. A. Rimstad (U) og Børge Diderichsen (LC)