Luk

Luk
Luk

Luk

L 26 Lov om ændringer i lov om afgift af spiritus, vin og øl og i lov om forskellige forbrugsafgifter.

Af: Finansminister Henry Grünbaum ()
Samling: 1965-66
Status: Stadfæstet
Lov nr. 16 af 28-01-1966
Ved loven foretoges fra 1. februar 1966 følgende ændringer i lov om afgift af spiritus, vin og øl, jfr. lovbekendtgørelse nr. 288 af 10. september 1964, således som denne senest er ændret ved lov nr. 71 af 31. marts 1965:

1. Afgiften af øl forhøjedes med beløb, der svarer til 10 øre pr. flaske almindelig pilsnerøl, skatteklasse I, og procentvis tilsvarende beløb for de dyrere ølsorter, luksusøl skatteklasse A og B. Samtidig forhøjedes maksimumsbeløbet for den afgiftslettelse, der ydes de mindre bryggerier, fra 52 kr. pr. hl for indtil 2.000 hl til 60 kr. pr. hl for indtil 2.000 hl.

2. For vin forhøjedes literafgiften med beløb, der eksempelvis for bordvin, her aftappet, udgør 1 kr. 40 øre pr. l. For de andre vine udgør forhøjelsen fra 1 kr. 5 øre til 4 kr. pr. l.

3. For spiritus forhøjedes engrosomsætningsafgiften fra 54 pct. til 58,5 pct. af engrosprisen inklusive afgift. For en helflaske akvavit betød dette en afgiftsforhøjelse på 3 kr. 25 øre.

4. Afgiften på omsætningen af stærke drikke i restaurationsvirksomheder nedsattes fra 18 pct. til 17 pct. af den afgiftspligtige omsætning. Denne nedsættelse skulle modsvare den stigning i restaurationsafgiften, der ellers ville være indtrådt som følge af, at restaurationernes indkøbspriser forhøjedes ved afgiftsforhøjelserne på øl, spiritus og vin.

5. For mineralvand forhøjedes afgiften med 20 øre pr. l, svarende til 5 øre pr. flaske.

Det årlige provenu af ændringerne blev anslået til ca. 228 mill. kr.

Lovforslaget var under behandlingen i folketinget blevet væsentlig ændret efter forslag af finansministeren i folketingsudvalgets betænkning. Ifølge den oprindelige formulering af lovforslaget ved dets fremsættelse i folketinget skulle afgiften af øl således forhøjes med beløb, der for almindeligt pilsnerøl, afgiftsklasse I, svarede til 12,5 øre pr. flaske, og der var desuden foreslået en forhøjelse af afgiften på øl af skatteklasse II. Det oprindelige lovforslag indeholdt ikke bestemmelser om ændring af afgiftslettelsen for de mindre bryggerier, ligesom der ikke var foreslået nogen ændring af restaurationsafgiften.

Udover de nævnte ændringsforslag af finansministeren indeholdt folketingsudvalgets betænkning et af Aksel Larsen (SF) stillet ændringsforslag, hvorefter afgiften på omsætningen af stærke drikke i restaurationsvirksomheder skulle nedsættes til 12 pct., således at prisstigninger i disse virksomheder som følge af afgiftsforhøjelserne på spiritus, vin og øl blev undgået. Dette ændringsforslag forkastedes imidlertid ved lovforslagets 2. behandling med 108 stemmer mod 9, mens 36 medlemmer undlod at stemme. De af finansministeren foreslåede ændringer vedtoges samtidig uden afstemning.

Lovforslaget fremsattes og behandledes i folketinget sammen med forslag til lov om ændringer i lov om tobaksafgifter m. fl. lovforslag, og der henvises herom til omtalen ovenfor under nr. 25.

Ved 3. behandling vedtoges det ændrede lovforslag med 112 stemmer mod 45 (KF, SF, Uafh, Holger Eriksen (S) og Finn Poulsen (V)), mens 1 grønlandsk medlem undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Egon Jensen (S), Henry Christensen (V), Poul Møller (KF), Aksel Larsen (SF), Hilmar Baunsgaard (RV), Knud Hertling (UFG), I. A. Rimstad (U) og Niels Westerby (LC)