Luk

Luk
Luk

Luk

L 37 Lov om ændring af lov om handel med foderstoffer.

Af: Landbrugsminister Chr. Thomsen (S)
Samling: 1965-66
Status: Stadfæstet
Lov nr. 113 af 30-03-1966
Loven går ud på ved en tilføjelse til § 2, stk. 5, i lov nr. 93 af 16. marts 1962 om handel med foderstoffer at ændre lovens kontrolsystem således, at det bliver muligt at forhandle opfodringsfærdige minkfoderblandinger, der leveres direkte fra fabrikant til forbruger, på en praktisk og hensigtsmæssig måde.

I bemærkningerne til lovforslaget udtales herom:

„I § 2, stk. 5, i lov nr. 93 af 16. marts 1962 om handel med foderstoffer er det fastsat, at såfremt foderstoffer forhandles i plomberet eller på anden måde forseglet emballage eller i anden af landbrugsministeren godkendt emballage, skal de foreskrevne oplysninger om varen være anbragt samlet enten på en seddel, der skal være nedlagt øverst i emballagen, eller på en etikette, der skal findes fastklæbet udvendigt på emballagen, eller som påtryk udvendigt på emballagen. I henhold til lovens § 4, stk. 13, må foderblandinger kun sælges i plomberet eller anden af landbrugsministeren godkendt emballage, og de oplysninger om varens indhold, der er påbudt i lovens § 4, skal følge med hver enkelt pakning i overensstemmelse med ovennævnte regel i § 2, stk. 5.

Siden lov nr. 93 af 16. marts 1962 om handel med foderstoffer trådte i kraft, er der sket en hastig udvikling med hensyn til erhvervsmæssig fremstilling af opfodringsfærdige minkfoderblandinger. Minkfoderblandinger, der sammensættes af en række råstoffer — herunder især fisk og fiskeaffald — fremstilles til anvendelse samme dag og leveres direkte fra fabrikant til forbruger. Producenter af sådanne blandinger har over for landbrugsministeriet påpeget, at variationer i art og sammensætning af de til rådighed værende råstoffer og færdigvarens karakter og emballering gør det vanskeligt at opfylde foderstoflovens krav om oplysninger om varens sammensætning og indhold på den i § 2, stk. 5, foreskrevne måde.

Under forhandlinger bl. a. med repræsentanter for Dansk Pelsdyravlerforening, der har tiltrådt lovforslaget, har der været enighed om, at det for hensigtsmæssig fodring af mink — på tilsvarende måde som ved fodring af andre husdyr — er af betydning, at der gives forbrugerne oplysninger om de foderblandinger, de modtager, og at minkavlerne ligesom andre foderstofforbrugere har et rimeligt krav på lovmæssig beskyttelse, for så vidt angår leverede foderstoffer.

Såfremt lovforslaget gennemføres, er det tanken at foreskrive en særlig autoriseret protokol, som til enhver tid skal være tilgængelig for foderstofkontrollen og indeholde de oplysninger, som er foreskrevet vedrørende det minkfoder, der på det pågældende tidspunkt fremstilles på virksomheden. Det er endvidere tanken, at aftagerne af minkfoder skriftligt skal have tilsendt de foreskrevne oplysninger, samt at ændringer i foderets sammensætning eller garantier skal meddeles aftagerne senest dagen efter, at ændringerne er foretaget.

Det er hensigten at benytte hjemmelen i lovens § 4, stk. 13, til at godkende særlig emballage og at frafalde krav om plombering af emballagen under hensyn til, at minkfoderblandinger på grund af gæringsprocesser og deraf følgende rumfangsforøgelse ikke kan leveres i lukket emballage, og under hensyn til, at varen leveres umiddelbart efter fremstillingen direkte til forbrugeren til anvendelse samme dag."

Lovforslaget gennemførtes uden udvalgsbehandling. Det vedtoges uændret og enstemmigt, idet 1 medlem afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
Chr. Rasmussen (S), Jens Chr. Christensen (V), Christian R. Christensen (KF), Morten Lange (SF), Jacob Kirkegaard (RV) og Erik Østergaard (U)