Luk

Luk
Luk

Luk

L 60 Lov om ændring i lov om folkepension.

(Forhøjelse af grundbeløb).

Af: Socialminister Kaj Bundvad (S)
Samling: 1965-66
Status: Stadfæstet
Lov nr. 448 af 21-12-1965
Ved loven gennemføres en forhøjelse af grundbeløbet for indtægtsbestemt folkepension. Det grundbeløb, som for tiden kommer til udbetaling, forhøjes fra 1. april 1966 med 46 kr. månedlig for ægtepar, når begge ægtefæller opfylder betingelserne for at oppebære pension, og 31 kr. månedlig for andre pensionister.

Forhøjelsen af grundbeløbet fremkommer hovedsageligt derved, at det midlertidige tillæg og det særlige tillæg på henholdsvis 26 kr. og 13 kr. månedlig for ægtepar og 17 kr. og 9 kr. for enlige, der — som kompensation for lønforbedringerne på arbejdsmarkedet og for afgiftsforhøjelserne i foråret 1965 — ydes til pensionisterne i tiden indtil 1. april 1966, fra dette tidspunkt indregnes i pensionernes grundbeløb som forudsat i de bemærkninger, der ledsagede lovforslagene om de nævnte tillæg.

Som forudsat ved gennemførelsen af det midlertidige tillæg gennemføres en forhøjelse af grundbeløbet, som skal modsvare de lønforbedringer, som lavt lønnede mandlige arbejdere vil opnå i overenskomstperiodens 2. år. Denne del af forhøjelsen udgør 7 kr. månedlig for ægtepar og 5 kr. månedlig for enlige og er medregnet i forannævnte beløb på henholdsvis 46 kr. og 31 kr. månedlig.

Loven indeholder endvidere en bestemmelse, hvorefter nedsættelsen af alderstillægget ændres fra 2/3 til 4/5 for pensionistægtepar, når den ene ægtefælle oppebærer laveste invalidepension. Herved opnås, at der til disse ægtepar ydes det samme beløb i alderstillæg, som under tilsvarende forhold ydes til andre pensionistægtepar og til enlige.

Endelig ændres folkepensionsloven således, at enker kan få folkepension straks fra mandens død, selv om begæring herom først fremsættes op til en måned efter dødsfaldet. Herved opnås ligestilling med enker, som får tillagt pension i henhold til enkepensionsloven.

De to sidstnævnte ændringer indsattes under lovforslagets behandling i folketinget.

Lovforslaget fremsattes og behandledes i folketinget sammen med de i det følgende omtalte tre sager: forslag til lov om ændring i lov om pension og hjælp til enker m. fl. (forhøjelse af grundbeløb m.v.), forslag til lov om ændring i lov om omsorg for invalidepensionister og folkepensionister (forhøjelse af beløb til personlige fornødenheder) og forslag til lov om ændring i lov om invalidepension m. v. (forhøjelse af ydelser), hvortil der henvises.

Lovforslagene fik i folketinget tilslutning fra alle ordførernes side, idet de måtte betragtes som en konsekvens af de forudsætninger, som var givet med gennemførelsen af lovene om midlertidigt tillæg og om særligt tillæg i 1965.

I den af udvalget afgivne betænkning stillede socialministeren ændringsforslag, der tog sigte på gennemførelse af de ovenfor omtalte bestemmelser om en lempeligere beregningsmåde for alderstillægget til visse pensionistægtepar og om enkers mulighed for at få folkepension straks fra mandens død. Disse ændringsforslag, der var tiltrådt af udvalget, vedtoges ved 2. behandling.

Et mindretal (Chr. Madsen (SF)) stillede ændringsforslag om en yderligere forhøjelse af lovforslagets beløb, hvorved folkepensionen efter hans opfattelse ville komme i bedre overensstemmelse med den i ILO-konventionen om minimumsnormer for social tryghed fastsatte mindsteprocent. Disse ændringsforslag forkastedes ved 2. behandling.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt.
Partiernes ordførere
Niels Mørk (S), Søren Andersen (V), Clara Munck (KF), Chr. Madsen (SF), Grethe Philip (RV), Iver Poulsen (U) og Børge Diderichsen (LC)