Luk

Luk
Luk

Luk

L 61 Lov om ændring i lov om folkepension.

(Om folkepensionsbidrag).

Af: Socialminister Kaj Bundvad (S)
Samling: 1965-66
Status: Stadfæstet
Lov nr. 32 af 01-02-1966
Loven har sammenhæng med lov nr. 27 af 28. januar 1966 om ændring af lov vedrørende personlig skat til kommunen (om forhøjelse af personfradrag m. v.). Ved sidstnævnte lov forhøjedes det maksimale personfradrag fra 4.500 kr. for forsørgere og 2.500 kr. for ikke-forsørgere til henholdsvis 6.000 kr. og 3.000 kr. En isoleret gennemførelse af denne lov ville imidlertid have bevirket, at der skulle opkræves folkepensionsbidrag hos personer, der ikke skulle betale indkomstskat til kommunen, hvilket ikke hidtil havde været tilfældet.

Ved den her omhandlede lov forhøjedes bundgrænsen for betaling af folkepensionsbidrag således, at der fortsat ikke opkræves bidrag hos personer, som ikke skal betale indkomstskat til kommunen.

Det var ved fremsættelsen af lovforslaget oplyst, at gennemførelsen af dette ville bevirke en mindreindtægt for statskassen på ca. 20 mill. kr. for skatteåret 1966-67.

Lovforslaget behandledes i folketinget sammen med lovforslaget vedrørende personfradragene og fik af alle ordførerne bortset fra Johan Asmussen en velvillig modtagelse. På socialistisk folkepartis vegne rejste Sigsgaard dog spørgsmål om, hvorvidt det ikke var mere naturligt at forhøje bundgrænsen ud over det i lovforslaget foreslåede så meget, at pligten til at betale folkepensionsbidrag faldt sammen med statsskattepligten. Johan Asmussen (Uafh) kunne ikke tiltræde lovforslaget, idet han fandt det principielt betænkeligt, at store grupper ikke kom til at bidrage til samfundshusholdningen, omend dette skete med minimale (symbolske) beløb.

I det udvalg, hvortil lovforslaget henvistes, stillede Sigsgaard i overensstemmelse med de synspunkter, han havde fremført ved 1. behandlingen, ændringsforslag om forhøjelse af bundgrænsen for betaling af folkepensionsbidrag, hvorimod udvalgets øvrige medlemmer indstillede lovforslaget til vedtagelse uændret.

Efter at mindretallets ændringsforslag var blevet forkastet ved 2. behandlingen, vedtoges lovforslaget ved 3. behandling enstemmigt med 132 stemmer, idet 4 medlemmer (Uafh) afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), Søren Andersen (V), Hagen Hagensen (KF), Erik Sigsgaard (SF), Axel Sørensen (RV), Johan Asmussen (U) og Børge Diderichsen (LC)