Luk

Luk
Luk

Luk

L 7 Lov om ændring i lov om læreruddannelsen i Grønland.

Af: Minister for Grønland Carl P. Jensen (S)
Samling: 1965-66
Status: Stadfæstet
Lov nr. 112 af 30-03-1966
Loven har følgende ordlyd:

§ 1.

§ 9 i lov nr. 145 af 13. maj 1964 om læreruddannelsen i Grønland affattes således:

„§ 9. I et af uddannelsesårene sker læreruddannelsen i Danmark. For denne del af uddannelsen tilrettelægges der af ministeren for Grønland en for eleverne tilpasset undervisning, herunder i praktik.

Ministeren for Grønland kan tillade afvigelser fra § 7, for så vidt det er hensigtsmæssigt af hensyn til tilrettelæggelsen af undervisningen i det år, der skal tilbringes i Danmark."

§ 2.

Denne lov træder i kraft 1. august 1966.

Herom anførte ministeren for Grønland ved fremsættelsen af lovforslaget bl. a.:

„Grundlaget for den nuværende læreruddannelse på Grønlands seminarium i Godthåb findes i lov nr. 145 af 13. maj 1964 om læreruddannelsen i Grønland. I denne lovs § 9 er det bestemt, at uddannelsen af de grønlandske lærerstuderende i det 3. år skal finde sted i Danmark. I lovens § 19 er det endvidere bestemt, at de nærmere regler om den undervisning, de lærerstuderende skal gennemgå i det år, de tilbringer hernede, fastsættes efter forudgående forhandling med undervisningsministeren. De omtalte regler findes i en af undervisningsministeren godkendt bekendtgørelse af 24. november 1964 om læreruddannelsen i Grønland § 28, stk. 4. Det fremgår af den nævnte bestemmelse, at de lærerstuderende under deres ophold hernede skal følge undervisningen på et eller flere seminarier.

Som det fremgår af de bemærkninger, der er knyttet til lovforslaget, tog læreruddannelsen i Grønland sin begyndelse i august 1964, således at det første hold lærerstuderende fra Grønland vil komme herned i september 1966 for at tilbringe deres 3. uddannelsesår på et eller flere seminarier hernede.

Ministeriet for Grønland har i samarbejde med undervisningsministeriet tilrettelagt en passende uddannelse af de grønlandske lærerstuderende hernede, herunder også uddannelse i de linjefag, der er nævnt i § 7, stk. 7, i lov om læreruddannelsen i Grønland. Man er imidlertid blevet opmærksom på, at det fremover vil blive meget vanskeligt at tilpasse den undervisning, der skal gives i medfør af § 7 i den nævnte lov, såfremt de grønlandske lærerstuderendes 3. uddannelseår skal foregå hernede, og man er nået til det resultat, at det vil være langt mere hensigtsmæssigt, om det bliver de grønlandske lærerstuderendes 2. uddannelsesår, der skal tilbringes hernede.

At dette er tilfældet, skyldes, at tilrettelæggelsen af uddannelsen ved de danske seminarier i medfør af lov nr. 201 om midlertidig ændring i lov om uddannelse af lærere til folkeskolen af 16. juni 1962 kan ændres af undervisningsministeren, selv om den måtte afvige fra de i lov nr. 220 af 11. iuni 1954 om uddannelse af lærere til folkeskolen fastsatte regler. Dette har medført, at undervisningen ved de danske seminarier er blevet ændret, således at vi må anse det for nødvendigt, at § 9 i lov om læreruddannelsen i Grønland ændres på en sådan måde, at det blot fastsættes, at et af uddannelsesårene skal foregå i Danmark. Jeg skal hertil bemærke, at den foreslåede ændring af § 9 i lov om læreruddannelsen i Grønland er af rent teknisk art, og at ændringen ikke medfører nogen ændring i undervisningens indhold.

Man har endvidere, som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, fundet det påkrævet med henblik på en tilpasning af undervisningen for de lærerstuderende i Grønland til den undervisning, som for tiden foregår på danske seminarier, at indføre en bemyndigelse for ministeren for Grønland til at træffe de fornødne afvigelser fra § 7 i lov om læreruddannelsen i Grønland, hvilken bestemmelse indeholder regler om, i hvilke fag der skal undervises.

Det skal bemærkes, at bestemmelse om afvigelser fra § 7 i medfør af § 19 skal træffes efter forhandling med undervisningsministeren.

Det skal endelig fremhæves, at lovforslaget ikke vil medføre nogen øget udgift for staten."

Lovforslaget, der fik en velvillig behandling i folketinget, vedtoges uændret og enstemmigt ved 3. behandling uden at have været undergivet udvalgsbehandling.
Partiernes ordførere
Karl Max Rasmussen (S), Holger Hansen (V), Hans Jørgen Lembourn (KF), Erik Sigsgaard (SF), Axel Sørensen (RV), Knud Hertling (UFG), Ejnar Bækgaard (U) og Børge Diderichsen (LC)