Luk

Luk
Luk

Luk

L 84 Lov om dispachører.

Af: Handelsminister Lars P. Jensen (S)
Samling: 1965-66
Status: Stadfæstet
Lov nr. 215 af 08-06-1966
Lovforslaget, der blev fremsat og behandlet sammen med de ovenfor omtalte lovforslag om statsautoriserede vejere og målere og ejendomsmæglere tillige med flere andre lovforslag, hvoraf nogle ikke gennemførtes, var bortset fra en ændring af det foreslåede ikrafttrædelsestidspunkt identisk med et lovforslag, der blev fremsat i folketinget den 30. april 1965 (årbog 1964-65, side 500), og som ikke blev færdigbehandlet i folketingsåret 1964-65.

Som omtalt i folketingsårbogen for 1964-65 var lovforslaget — tillige med en række andre næringsretlige forslag — udarbejdet af næringslovskommissionen til afløsning af den hidtil gældende næringslovs §§ 78-80.

Om loven gælder i det hele, at dens bestemmelser hovedsagelig svarer til de hidtidige næringsretlige bestemmelser for dispachører, idet der dog er tilføjet særlige bestemmelser om administrativ frakendelse af beskikkelse for en tid fra 1 til 5 år eller indtil videre. Bestemmelsen kan finde anvendelse, hvis vedkommende dispachør har gjort sig skyldig i grov eller oftere gentagen forsømmelse i udøvelsen af sin virksomhed og de udviste forhold giver grund til at antage, at han ikke fremtidig vil udøve virksomheden på forsvarlig måde.

Endelig fremhæves, at det på grund af dispachørerhvervets særlige karakter, i forbindelse med at det kun kan beskæftige ganske få personer, i lovens § 10 er bestemt, at dispachører ikke kan afslå at udføre forretninger, der efter lov og sædvane henhører under dispachørhvervet.

Loven træder i kraft den 1. januar 1967.

Lovforslaget gav ikke i folketinget anledning til særlige bemærkninger, idet samtlige ordførere kunne henvise til deres bemærkninger til lovforslaget i det foregående folketingsår, og lovforslaget fik således på ny en velvillig modtagelse. Efter 1. behandling henvistes det til et udvalg, der enstemmigt indstillede det til vedtagelse tillige med et ændringsforslag vedrørende ikrafttrædelsestidspunktet.

Efter at dette ændringsforslag ved 2. behandling var vedtaget uden afstemning, vedtoges lovforslaget enstemmigt ved 3. behandling.
Partiernes ordførere
Axel Ivan Pedersen (S), Ib Germain Thyregod (V), Ove Weikop (KF), Jørgen Jensen (KF), Gunhild Due (SF), A. C. Normann (RV), Svend Haugaard (RV) og Johan Asmussen (U)