Luk

Luk
Luk

Luk

B 2 Forslag til folketingsbeslutning om etablering af statslige forbindelser med stater, der er opstået ved deling af tidligere stater.

Af: Poul Dam (SF), Morten Lange (SF) og Aksel Larsen (SF)
Samling: 1966-67 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Forslaget tilsigtede at opfordre regeringen til at søge oprettet normale statslige forbindelser med alle stater, der var opstået ved deling af tidligere bestående stater, uanset om denne deling opfattedes som midlertidig.

Som det fremgår af forslagets bemærkninger og af forslagsstillernes fremsættelse, var det hensigten at få gjort ende på den tilstand, at Danmark kun anerkendte og opretholdt forbindelser med henholdsvis Sydvietnams, Sydkoreas og Vesttysklands regeringer, men ikke anerkendte. eksistensen af statsdannelser med regeringer i henholdsvis Nordvietnam, Nordkorea og Østtyskland.

Dette måtte forekomme urimeligt og skadeligt, ligesom det var stridende mod den så ofte hævdede doktrin, at Danmark anerkendte de regeringer, der havde autoritet og udøvede den faktiske magt i et land, uanset disse regeringers opståen eller politiske grundlag.

Forslaget kom ikke til behandling i folketingsårets 1. samling. Det genfremsattes i 2. samling. Herom henvises til side 569.