Luk

Luk
Luk

Luk

L 101 Lov om oprettelse af en centralinstitution i forsorgscentret for Sydøstsjælland.

Af: Socialminister Kaj Bundvad (S)
Samling: 1966-67 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 232 af 03-06-1967
Loven har følgende ordlyd:

„Socialministeren bemyndiges til at yde bestyrelsen for statens åndssvageforsorg lån af statskassen til oprettelse af en centralinstitution for børn og voksne ved forsorgscentret for Sydøstsjælland. Lånet kan ikke overstige 58 mill. kr. Dette beløb reguleres i forhold til byggeomkostningsindeks for oktober 1965."

Som det fremgår af socialministerens fremsættelsestale, må loven ses som et led i den udbygning af åndssvageforsorgen, som var tilsigtet ved loven af 5. juni 1959 om forsorgen for åndssvage og andre særligt svagt begavede. Denne udbygning har tidligere givet sig udtryk i en række love om udvidelse og ombygning af åndssvageinstitutioner, senest ved lov nr. 141 af 14. april 1966 om oprettelse af en centralinstitution for forsorgscentret for Fyn m. v.

Forsorgscentret for Sydøstsjælland omfatter centralinstitutionen Evensølund, der tidligere har været tuberkulosesanatorium, og som ikke i dag er egnet som ramme om det meget krævende diagnosticerende og behandlende arbejde, der er et centralt led i forsorgen for hver enkelt patient. Det er derfor nødvendigt at opføre en ny centralinstitution, således at dette arbejde på fuldt betryggende måde kan varetages af en moderne, veludrustet institution, som er placeret således, at der er let adgang til hjælp og bistand fra et fuldt udbygget hospitalsvæsen.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at bebyggelsens samlede etageareal efter planen vil blive ca. 30.000 m². Projektet gennemføres som et fortløbende elementbyggeri i beton med vægge og tag baseret på et 6 m modul (med undermodul 3 m) under anvendelse af moderne planlægningsmetoder. Dette vil bl. a. nødvendiggøre en indskrænkning af byggeperioden til 4½ år inkl. totalprojekteringen. Finansieringen vil blive tilpasset i de rammer, som afstikkes ved de 3-årige budgetoverslag og de årlige finanslovforslag. Der regnes med følgende beløb: 1967-68 2 mill. kr., 1968-69 10 mill. kr., 1969-70 18 mill. kr., 1970-71 18 mill. kr. og 1971-72 10 mill. kr.

Lovforslaget fik i folketinget tilslutning fra alle sider og blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt i uændret form.
Partiernes ordførere
Erik Holst (S), Ejner Kristensen (V), Hans Jørgen Lembourn (KF), Gunhild Due (SF), Grethe Philip (RV) og Inger-Lise Bech Hansen (LC)