Luk

Luk
Luk

Luk

L 137 Lov om udbygning af Københavns Teknikum.

Af: Undervisningsminister K. B. Andersen (S)
Samling: 1966-67 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 231 af 03-06-1967
Ved loven bemyndiges undervisningsministeren til at yde Københavns Teknikum statslån til hel eller delvis dækning af udgifter indtil et beløb, der svarer til 185 mill. kr. beregnet efter byggepriserne i april 1966, ved en udbygning på teknikums arealer ved Sømose i Ballerup-Måløv kommune.

Undervisningsministeren henviste i sin fremsættelse til loven af 4. juni 1965, som bemyndigede ministeren til at yde statslån til erhvervelse af en byggegrund i Ballerup-Måløv kommune til brug for Københavns Teknikum. Forslaget til nærværende lov måtte ses som en fortsættelse heraf.

Forud for lovforslagets fremsættelse var gået et omfattende planlægnings- og programmeringsarbejde, hvorom der må henvises til lovforslagets udførlige bemærkninger.

Som det fremgår heraf er behovet opgjort til et bruttoetageareal på ca. 69.000 m² foruden 14.000 m² kælderareal. Planerne har taget sigte på et teknikum med plads til ca. 3.000 elever.

Lovforslaget fik i folketinget en velvillig modtagelse fra alle sider, idet det erkendtes, at det var påkrævet at sikre en langt bedre ramme for undervisningen ved teknikum end den forhåndenværende.

Under behandlingen af forslaget til den ovenfor nævnte lov om erhvervelse af arealer blev det spørgsmål rejst, om man ikke i stedet for et meget stort teknikum skulle søge gennemført en ordning med to teknika i Københavnsområdet, hver på ca. 2.000 studerende, hvoraf det ene kunne indrettes i polyteknisk læreanstalts hidtidige lokaler på Øster Vold.

Medens de fleste af ordførerne kunne tilslutte sig den nu foreslåede løsning, ytrede Enggaard (V) ved 1. behandling af nærværende lovforslag endnu nogen tvivl om, hvorvidt dette var den bedste af de to muligheder. Han rejste endvidere — ligesom andre ordførere — spørgsmålet, om det erhvervede areal var tilstrækkeligt stort til formålet.

I den af udvalget afgivne betænkning siges det bl. a.: „Udvalget har bl. a. drøftet størrelsen af arealet i Ballerup i forhold til det tilsigtede elevantal og ønsker i denne forbindelse at pege på, at bl. a. fremtidens formodede større arealbehov pr. elev kan gøre det tvivlsomt, om det tilsigtede elevantal på 3.000 vil blive nået, ligesom udvalget i det hele taget finder det tvivlsomt, om et så stort elevantal ved et teknikum kan anses for hensigtsmæssigt."

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt i uændret form.
Partiernes ordførere
Peter Jørgensen (S), Kaj Rasmussen (S), Knud Enggaard (V), Svend Aage Fanger (KF), Knud Thomsen (KF), Bjørn Larsen (SF), K. Helveg Petersen (RV) og Inger-Lise Bech Hansen (LC)