Luk

Luk
Luk

Luk

L 147 Forslag til lov om kunstig sædoverføring på husdyr.

Af: Landbrugsminister Chr. Thomsen (S)
Samling: 1966-67 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Lovforslagets § 1 fastslår, at landbrugsministeren kan bestemme, at handyr, hvis sæd kunstigt overføres til anden mands husdyr, skal opfylde de sundhedsmæssige krav, som ministeren efter forhandling med de interesserede organisationer fastsætter.

I stk. 2 bestemmes det, at ministeren efter indstilling fra de organisationer, som repræsenterer avlsarbejdet inden for de enkelte husdyrarter, kan fastsætte bestemmelser til sikring af, at handyr, hvis sæd kunstigt overføres til anden mands husdyr, opfylder rimelige krav i henseende til afstamning og kvalitet.

Ifølge lovforslagets § 2 må handyr, som skal opfylde de i § 1, stk. 1, nævnte krav, kun holdes på særlige virksomheder, der er godkendt af landbrugsministeren. For sådan godkendelse kan ministeren fastsætte betingelser, herunder at der på virksomheden ikke findes andet dyrehold end den til virksomhedens drift nødvendige dyrebestand med opdræt.

Sæd fra handyr, som skal opfylde de i § 1, stk. 1, nævnte krav, og som skal benyttes til kunstig overføring på anden mands husdyr, må kun opbevares på dertil af ministeren på nærmere betingelser godkendte virksomheder.

Ministeren kan fastsætte bestemmelser, der tager sigte på forebyggelse af, at smitsomme husdyrsygdomme indslæbes til eller udbredes fra de i stk. 1 og 2 nævnte virksomheder.

Landbrugsministeren kan fastsætte bestemmelser om opsamling, bedømmelse, præparation, opbevaring, forsendelse og kunstig overføring m. v. af husdyrsæd og om journalføring og indberetningspligt med hensyn til disse forhold samt med hensyn til frugtbarhedskontrol og sygdomstilfælde.

Ministeren kan fastsætte bestemmelser om mærkning af de til sædudtagning anvendte handyr, af de hundyr, hvortil sæden er overført, og af det derved frembragte afkom. (§ 3).

Kunstig overføring til anden mands husdyr af sæd fra handyr, der skal opfylde de i § 1, stk. 1, nævnte krav, må kun udføres af autoriserede dyrlæger samt af personer, som veterinærdirektoratet har givet særlig tilladelse dertil. Ministeren fastsætter betingelserne for opnåelse af tilladelsen. (§ 4).

Handyr, der benyttes af en forening, et selskab eller anden sammenslutning til udtagning af sæd til kunstig overføring på medlemmernes husdyr, er omfattet af bestemmelserne i denne lov. (§ 5).

Om baggrunden for lovforslagets fremsættelse anføres følgende i bemærkningerne:

„Kunstig overføring af tyresæd har indenfor kvægbruget i en lang årrække været anvendt i betydelig udstrækning i mange lande på grund af de meget gunstige muligheder for udnyttelse af avlsmaterialet, som er forbundet hermed. Her i landet insemineres nu ca. 90 pct. af kvæget.

Kunstig sædoverføring har i de senere år indenfor svineavlen fundet en ret stor udbredelse i adskillige lande. Metodens udbredelse er i et vist omfang blevet hæmmet af en række forskellige forhold, bl. a. at ornesæd kun har ringe overlevelsesevne. I de senere år har forskningsarbejdet på dette område imidlertid fremvist resultater, der ligger meget nær de ved naturlig bedækning opnåede, og interessen for kunstig befrugtning af svin er i overensstemmelse hermed stærkt stigende både i udlandet og her i landet.

Da den til kunstig overføring udtagne sæd ikke kan underkastes en effektiv desinficerende behandling, vil den kunstige sædoverføring indebære en potentiel smittefare, såfremt hensigtsmæssige, sanitære foranstaltninger ikke iværksættes. Den kunstige sædoverføring er derfor i vore nabolande og i de fleste andre lande underkastet strenge administrative bestemmelser for at formindske risikoen for smitteoverførsel til de anvendte handyr, fra det ene handyr til det andet og til de hundyr, hvortil sæden overføres.

I Danmark findes der udover generelle bestemmelser vedrørende bekæmpelse og forebyggelse af smitsomme husdyrsygdomme samt bestemmelser vedrørende visse med sæden overførbare smitsomme lidelser ingen lovgivningsbestemmelser om sædudtagning og kunstig sædoverføring på husdyr. Veterinærdirektoratet har derfor henstillet, at der søges tilvejebragt fornøden hjemmel til at forebygge smitteoverførsel i videst muligt omfang fra virksomheder, på hvilke der er opstaldet handyr, hvis sæd kunstigt overføres på anden mands hundyr."

Ved 1. behandling i folketinget mødte lovforslaget tilslutning fra alle sider, omend der var enkeltheder, specielt om nødvendigheden af at udforme så vidtgående bemyndigelser til ministeren, som partierne venstre, det konservative folkeparti og det radikale venstre ønskede nærmere drøftet i et udvalg.

Det udvalg, hvortil lovforslaget henvistes, afgav ikke betænkning.
Partiernes ordførere
Poul Dalsager (S), Knud Raunkjær (V), Niels Ravn (KF), Bjørn Larsen (SF), Erik Hansen (RV) og Poul Antonsen (LC)