Luk

Luk
Luk

Luk

L 93 Lov om midlertidigt tillæg m. v. til folke-, invalide- og enkepensionister samt om midlertidig forhøjelse af grænsen for hjælp til underhold.

Af: Socialminister Kaj Bundvad (S)
Samling: 1966-67 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 141 af 02-05-1967
Ved loven er gennemført følgende ændringer:

Fra 1. april 1967 til 31. marts 1968 ydes til personer, der modtager indtægtsbestemt folkepension, invalidepension eller enkepension, et midlertidigt tillæg, der normalt vil udgøre 25 kr. mdl. for ægtepar, når begge ægtefæller er pensionsberettigede, og 17 kr. mdl. for enlige.

Dernæst ydes der pr. 1. juli 1967 til disse pensionistgrupper en engangsydelse, der normalt vil udgøre 90 kr. for ægtepar, når begge ægtefæller er berettiget til pension, og 60 kr. for enlige.

Endvidere forhøjes lommepengebeløbet til pensionister, der har ophold på alderdomshjem eller plejehjem, med 3 kr. for enlige til 95 kr. mdl. og 6 kr. for ægtepar til 190 kr. mdl.

Endelig forhøjes grænsen for almindelig, trangsbestemt underholdshjælp i henhold til forsorgsloven og i henhold til enkepensionsloven, således at forholdet mellem pensionerne og den offentlige hjælp bevares uændret.

Loven har til hensigt at give pensionisterne en forbedring i deres økonomiske forhold, der ligger på linje med de indtægtsstigninger, lønmodtagerne har fået ved det i foråret 1967 vedtagne mæglingsforslag for arbejdsmarkedet. Svarende til bestemmelserne i aftalen mellem arbejdsmarkedets parter, hvorefter der skal gennemføres lønforbedringer både pr. 1. marts 1967 og pr. 1. marts 1968, er det ifølge socialministerens fremsættelsestale regeringens hensigt i folketingsåret 1967-68 at fremsætte lovforslag om yderligere forbedringer for pensionisterne pr. 1. april 1968. Det vil da samtidig blive foreslået, at de midlertidige tillæg indregnes i pensionernes grundbeløb for tiden efter den 1. april 1968. Endvidere vil det blive foreslået, at de ydelser efter invalidepensionsloven, der ydes med beløb svarende til helt og halvt grundbeløb, fra samme tidspunkt forhøjes tilsvarende. Det drejer sig om invaliditetsbeløbet, erhvervs- udygtighedsbeløbet, bistands- og plejetillæggene samt invaliditetsydelsen.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at merudgifterne ved ydelsen af det foreslåede tillæg og det foreslåede lommepengebeløb samt den foreslåede særlige ydelse anslås til ca. 127 mill. kr., og statens merudgift herved bliver i finansåret 1967-68 ca. 86 mill. kr. I finansåret 1968-69 vil merudgifterne inklusive forhøjelsen svarende til forbedringerne i overenskomstperiodens 2. år, ca. 63 mill. kr., samt den nævnte forhøjelse af en række ydelser efter invalidepensionsloven, ca. 22 mill. kr., andrage i alt ca. 182 mill. kr. Statens merudgift bliver i dette finansår ca. 146 mill. kr. Udgifterne som følge af forhøjelsen af grænsen for den offentlige hjælp vil andrage ca. 2 mill. kr., hvoraf staten endeligt afholder 3/10.

Ved 1. behandling gav alle ordførerne tilslutning til lovforslaget, der uden udvalgsbehandling overgik til 2. og 3. behandling, hvorefter det blev vedtaget enstemmigt.
Partiernes ordførere
Niels Mørk (S), P. E. Eriksen (V), Clara Munck (KF), Chr. Madsen (SF), Grethe Philip (RV) og Inger-Lise Bech Hansen (LC)