Luk

Luk
Luk

Luk

L 61 Forslag til lov om handel med frø og planter.

Af: Landbrugsminister Chr. Thomsen (S)
Samling: 1967-68 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Nærværende lovforslag fremsattes til afløsning og videreførelse af lov nr. 206 af 16. juni 1962 om salg af visse mindreværdige plantenyheder, der ifølge § 3, stk. 2, som affattet ved lov nr. 346 af 9. december 1964, skulle underkastes revision i folketingsåret 1967-68.

Lovforslagets tre hovedbestemmelser var sålydende:

„§ 1. Efter forhandling med vedkommende erhvervs hovedorganisationer kan landbrugsministeren fastsætte regler for afprøvning og anerkendelse af planter og for optagelse af planter på sortsliste over dyrkningsværdige planter.

Stk. 2. Brugsfrø af en anerkendt sort eller stamme må kun sælges under stammenavnet og det tildelte anerkendelsesmærke, når frøet er avlet på stamfrø, der enten direkte eller indirekte som fremavlet stamfrø er leveret af forædleren.

§ 2. Landbrugsministeren fastsætter regler for navngivning af anerkendte sorter og stammer. Reglerne fastsættes i overensstemmelse med bestemmelserne om navngivning af plantenyheder i lov om beskyttelse af forædlerrettigheder for planter.

Stk. 2. Efter indstilling fra vedkommende erhvervsorganisation kan landbrugsministeren derudover fastsætte regler for navngivning af planter efter de i stk. 1 nævnte principper.

§ 3. Nyheder af planter, for hvilke der her i landet er søgt forædlerbeskyttelse i medfør af lov om beskyttelse af forædlerrettigheder for planter, må ikke falbydes eller forhandles her i landet, medmindre de efter stedfunden afprøvning er anerkendt eller er optaget på en sortsliste over dyrkningsværdige planter, jfr. § 1, stk. 1. Det samme gælder for plantenyheder, for hvilke forædlerbeskyttelse er søgt i et land, med hvilket Danmark har truffet overenskomst om gensidig indrømmelse af forædlerbeskyttelse.

Stk. 2. Bestemmelserne i stk. 1 finder ikke anvendelse, når anmeldelsen om forædlerbeskyttelse her i landet er afslået, når fristen for anmeldelse om forædlerbeskyttelse her i landet på grundlag af ansøgning om sådan beskyttelse i udlandet er udløbet, uden at anmeldelse rettidigt er indgivet her i landet, når beskyttelsesperioden her i landet er udløbet, eller når indehaveren af forædlerbeskyttelse har meddelt plantenyhedsnævnet, at han giver bindende afkald på beskyttelse."

Ved fremsættelsen anførte landbrugsministeren bl. a., at den foreslåede ordning med sortsliste allerede er påbegyndt i henhold til loven om salg af visse mindreværdige plantenyheder.

Lovforslaget, der ved 1. behandling blev mødt med tilslutning fra de forskellige partiers ordførere, henvistes til behandling i et udvalg, der ikke nåede at afgive betænkning, inden folketingsvalget blev udskrevet.
Partiernes ordførere
Chr. Rasmussen (S), Christian R. Christensen (KF), Ejner Kristensen (V), Bjørn Larsen (SF), Erik Hansen (RV) og Børge Diderichsen (LC)