Luk

Luk
Luk

Luk

L 63 Forslag til lov om garanti for lån og rentetilskud til skovejere i anledning af stormfaldet i 1967.

Af: Landbrugsminister Chr. Thomsen (S)
Samling: 1967-68 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter lovforslagets § 1 bemyndiges landbrugsministeren til i kalenderårene 1968 og 1969 inden for et beløb af i alt 100 mill. kr. på statskassens vegne at yde garanti for lån, som af skovejere optages i danske penge- og kreditinstitutter til følgende formål og med følgende beløb:

a. Finansiering af opskovning, udtransport til fast vej eller lagerplads og oplagring i fornødent tidsrum på hensigtsmæssig måde af træ, der er stormfældet i 1967. Lån kan ydes til det kvantum træ, som overstiger normalhugsten + 100 kubikmeter. Lånet må ikke overstige et beløb, der svarer til 35 kr. pr. kubikmeter af det pågældende kvantum.

b. Finansiering af den industrielle bearbejdning m. v. på savværker eller andre træindustrielle virksomheder af træ, der er stormfældet i 1967. Lån kan ydes til det kvantum træ, som overstiger normalhugsten + 100 kubikmeter. Lånet må ikke overstige et beløb, der svarer til 110 kr. pr. kubikmeter stormfældet løvtræ og 65 kr. pr. kubikmeter stormfældet nåletræ efter fradrag af det kvantum træ, som skovejeren gennemsnitlig årligt har afhændet til eller fået forarbejdet på træindustrielle virksomheder i de sidste 3 år.

De lån, for hvilke garanti kan ydes, skal efter lovforslagets § 2 have en løbetid på højst 3 år, og renten skal betales ved lånets tilbagebetaling. Udbetales lånet i rater, løber de 3 år fra hver rates udbetaling, og renten betales ved hver rates tilbagebetaling. Såfremt låntageren inden 3-årsfristens udløb modtager betaling for træ, der er omfattet af låneordningen, skal beløbet indbetales til långiveren som afdrag på lånet.

I henhold til lovforslagets § 3 kan der efter ansøgning ydes rentetilskud af statskassen til skovejere, der har opnået garanti for lån efter reglerne i § 1. Rentetilskuddet udgør 4 pct. årlig af lånet fra dets udbetaling, indtil tilbagebetaling finder sted i henhold til lånedokumentet. Rentetilskud ydes dog ikke udover 31. december 1970 og bortfalder i alle tilfælde, efterhånden som låntageren sælger det af låneordningen omfattede kvantum træ. Tilskuddet udbetales til långiveren ved låneforholdets ophør, jfr. § 2, stk. 1. Det er en betingelse for bevilling af rentetilskud, at låntagerens skattepligtige indkomst for skatteåret 1967-68 ikke oversteg 40.000 kr.

Rentetilskud ydes ikke til kommuner. Rentetilskud til stiftelser og institutioner, der ikke er skattepligtige, ydes kun, såfremt det i § 4 nævnte udvalg finder det påkrævet, for at træ, der er stormfældet på stiftelsernes eller institutionernes ejendomme, kan blive skovet og bearbejdet.

Til administration af loven foreslås i forslagets § 4 nedsat et udvalg bestående af en af landbrugsministeren udnævnt formand, en repræsentant for finansministeriet, en repræsentant for direktoratet for statsskovbruget og en repræsentant for Dansk Skovforening.

Om baggrunden for lovforslaget anførte landbrugsministeren ved fremsættelsen følgende:

„Ved de voldsomme storme i februar og oktober 1967 skete der stormfald af træer i de danske skove i et katastrofalt omfang, navnlig i et område beliggende syd for en linje Esbjerg-Nordfyn-Sjællands Odde samt på Bornholm.

Det skønnes, at der under stormene faldt i alt ca. 2,5 mill. kubikmeter træ, hvoraf ca. 2,1 mill. kubikmeter i de private skove. Til sammenligning kan oplyses, at den gennemsnitlige årlige hugst i samtlige danske skove udgør ca. 1,9 mill. kubikmeter.

Hvis dette træ ikke snarest bliver skovet og bearbejdet eller oplagret, er der stor risiko for, at det bliver ødelagt, da træ ikke tåler at blive liggende i skoven i længere tid.

Der har imidlertid vist sig store vanskeligheder med hensyn til skovning og bearbejdning m. m. af det stormfældede træ, dels fordi mange skovejere som følge af stormfaldet er kommet i likviditetsvanskeligheder og derfor ikke ser sig i stand til at afholde omkostningerne ved træets skovning m. v., og dels fordi det har vist sig meget vanskeligt at, få træet afsat og bearbejdet, da savværker og andre træindustrielle virksomheder ligeledes er kommet i likviditetsvanskeligheder som følge af stormfaldet.

Dansk Skovforening har derfor fremsat ønske om statsstøtte til de omhandlede skovejere til finansiering af skovning og bearbejdelse m. v. af det stormfældede træ, således at det kan undgås, at samfundsøkonomisk store værdier går tabt.

Regeringen er af den opfattelse, at det er påkrævet, at der ydes støtte til det omhandlede formål, og på regeringens vegne fremsætter jeg derfor dette lovforslag, hvorefter der i kalenderårene 1968 og 1969 kan ydes statsgaranti for lån, som skovejere optager i danske penge- og kreditinstitutter til de nævnte formål efter de i forslaget nærmere angivne regler, og hvorefter der som nærmere anført i forslaget i et vist omfang kan ydes rentetilskud til de skovejere, der har opnået statsgaranti for lån.

Der har været ført forhandlinger med repræsentanter for banker og sparekasser, og såvel bankerne som sparekasserne har givet tilsagn om at ville stille sig velvilligt med hensyn til bevilling af de i forslaget omhandlede lån."

Lovforslaget nåede ikke at komme til 1. behandling, inden folketingsvalget blev udskrevet.