Luk

Luk
Luk

Luk

L 100 Lov om ændring af lov om Danmarks lærerhøjskole.

Af: Undervisningsminister Helge Larsen () Undervisningsminister og Helge Larsen ()
Samling: 1967-68 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 205 af 31-05-1968
Efter loven oprettes med henblik på kursusvirksomhed i provinsen yderligere afdelinger af Danmarks lærerhøjskole i Esbjerg, Haderslev, Skive, og Vordingborg foruden de allerede eksisterende afdelinger i Odense, Ålborg og Århus.

Et ganske tilsvarende lovforslag fremsattes i 1. samling, men nåede ikke at komme til behandling inden folketingsvalget.

Om baggrunden for lovforslaget anføres følgende:

Ved lov nr. 201 af 4. juni 1965 om ændring af lov om Danmarks lærerhøjskole fastsloges det, at kursusvirksomheden i provinsen blev en del af lærerhøjskolens almindelige virkefelt, og at der foreløbig oprettedes afdelinger af lærerhøjskolen i Odense, Ålborg og Århus. Det var i forslaget til loven anført, at der skulle oprettes indtil 8 afdelinger af lærerhøjskolen med de tre nævnte som de første. Placeringen af de øvrige afdelinger måtte ifølge bemærkningerne til forslaget nøje overvejes, bl. a. i planlægningsrådet for de højere uddannelser, og bemærkningerne indeholdt visse retningslinjer for placeringen af de kommende afdelinger. Under behandlingen i folketinget begrænsedes lovforslaget til de tre nævnte afdelinger, således at der blev givet folketinget lejlighed til senere på grundlag af de indvundne erfaringer at tage samlet stilling til placeringen af de yderligere afdelinger.

I en indstilling af 8. september 1967, der er optrykt som bilag til nærværende lovforslag, redegjorde rektor for Danmarks lærerhøjskole for erfaringerne fra de tre første afdelinger og stillede bl. a. på grundlag heraf forslag om oprettelse af yderligere afdelinger. Ud fra en række i bemærkningerne anførte betragtninger, som var fremhævet i indstillingen, stillede rektor forslag om, at der kun oprettedes yderligere tre afdelinger, og at disse placeredes i Esbjerg, Herning og Vordingborg.

Undervisningsministeriet kunne tilslutte sig forslaget om oprettelse af afdelinger i Vordingborg og Esbjerg. Man fandt det imidlertid påkrævet, at der yderligere oprettedes en afdeling i Haderslev. Afdelingen i det nordvestlige Jylland skulle herefter fortrinsvis dække Viborg og Thisted amter, hvorfor det efter ministeriets opfattelse var nødvendigt at placere denne afdeling nordligere end Herning. Under hensyn hertil og for i det hele at opnå den bedst mulige landsdækning foresloges det, ikke mindst af hensyn til Thisted amt, at denne afdeling placeredes i Skive, der havde et fuldt udbygget seminarium, og som pr. 1. august 1968 også ville få et gymnasium.

Lovforslaget fik i folketinget en meget positiv modtagelse, idet alle erkendte værdien af en veludbygget videre- og efteruddannelse af lærerne.

Som anført afveg forslaget på to punkter fra lærerhøjskolens indstilling, idet der dels yderligere foresloges oprettet en afdeling i Haderslev, dels en ændring af placeringen af den foreslåede afdeling i Herning til Skive.

Medens alle — enkelte omend med nogen betænkelighed — kunne give tilslutning til afdelingen i Haderslev, opnåedes der ikke enighed om den af ministeren foreslåede placering af en afdeling i Skive, idet nogle medlemmer fandt placeringen i Herning pædagogisk sagligt rigtigere. Bl. a. Lembourn (KF) gav udtryk for denne opfattelse og fremhævede som noget afgørende den betydeligt større befolkningskoncentration i Herningområdet og prognoserne for den fremtidige udvikling her. Dette medførte også en både nuværende og kommende større lærerkoncentration i dette område. Også Bodil Koch (S) gik ind for disse synspunkter og fremhævede, at Herning havde usædvanligt gode forudsætninger for at tilgodese den nye lærerhøjskoles krav og skabe et godt miljø for dens trivsel.

Udvalgets flertal (udvalget med undtagelse af Bodil Koch og Lembourn) indstillede lovforslaget til vedtagelse uforandret og betonede bl. a. hensynet til efteruddannelsesmulighederne for lærerne i Thisted amt.

Til 2. behandling af lovforslaget stillede Arne Christensen, Foged, Niels Jørgen Nielsen og Kristen Østergaard ændringsjorslag, hvorefter „Skive" skulle ændres til: „Herning". Ændringsforslaget forkastedes.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 146 stemmer.
Partiernes ordførere
K. B. Andersen (S), Hans Jørgen Lembourn (KF), Holger Hansen (V), Meta Ditzel (RV), Morten Lange (SF) og Erik Sigsgaard (VS)