Luk

Luk
Luk

Luk

L 39 Lov om ændring af lov om arbejderbeskyttelse inden for landbrug, skovbrug og gartneri.

(Beskyttelse mod ioniserende stråling).

Af: Arbejdsminister Lauge Dahlgaard ()
Samling: 1967-68 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 153 af 08-05-1968
Ved en ændring i § 1, stk. 3, i lov om arbejderbeskyttelse inden for landbrug, skovbrug og gartneri er dens § 19 A, stk. 1-4, om arbejde, der udsætter de beskæftigede for ioniserende stråling, gjort anvendelig på alt sådant arbejde, uanset af hvem det udføres, hvorimod bestemmelsen tidligere kun havde været anvendelig i tilfælde, hvor arbejdere (medhjælpere) anvendtes i en arbejdsgivers tjeneste. § 19 A lyder således:

„§ 19 A. Ved arbejde, der udsætter de beskæftigede for ioniserende stråling, skal der træffes fornødne foranstaltninger til at sikre de pågældende en effektiv beskyttelse mod ulykkes- og sundhedsfaren.

Stk. 2. Ingen arbejder må i strid med en sagkyndig læges råd beskæftiges eller vedblive at være beskæftiget ved arbejde, der vil kunne udsætte ham for ioniserende stråling.

Stk. 3. Socialministeren kan efter forhandling med direktøren for arbejdstilsynet og arbejdsrådet samt indenrigsministeren fastsætte nærmere regler for arbejde, der udsætter de beskæftigede for ioniserende stråling, herunder fastsætte de højest tilladelige doser af ioniserende stråling, der må forekomme, samt fastsætte regler, der forbyder bestemte kategorier af arbejdere at være beskæftiget ved sådant arbejde.

Stk. 4. Ved arbejde, der udsætter de beskæftigede for ioniserende stråling, må personer under 18 år ikke anvendes.

Stk. 5. Ved arbejde, der udsætter de beskæftigede for ioniserende stråling, finder bestemmelserne i § 9 i lov nr. 226 af 11. juni 1954 om almindelig arbejderbeskyttelse tilsvarende anvendelse."

Lovforslaget var i sin oprindelige form enslydende med det i 1. samling fremsatte lovforslag, hvorom der henvises til det på side 411 anførte. Det blev fremsat og behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov om almindelig arbejderbeskyttelse og forslag til lov om ændring af lov om arbejderbeskyttelse inden for handels- og kontorvirksomhed, der begge indeholdt tilsvarende ændringer af anvendelsesområdet i den til § 19 A svarende bestemmelse i § 27 A i lov om almindelig arbejderbeskyttelse.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling enstemmigt.
Partiernes ordførere
Erling Dinesen (S), Palle Simonsen (KF), Niels Andersen (V), Aage Valbak (RV), Chr. Madsen (SF) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)