Luk

Luk
Luk

Luk

B 20 Forslag til folketingsbeslutning om førtidspension.

Af: Chr. Madsen (SF), Poul Dam (SF), Ove Krog Hansen (SF) og Arne Larsen (SF)
Samling: 1968-69
Status: Bortfaldet
Forslaget lød således:

„Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag om førtidspension for personer over 60 år — i særlige arbejdsløshedsområder over 55 år — efter følgende hovedretningslinjer:

Førtidspension skal kunne opnås af personer, der ikke kan forvente at finde beskæftigelse inden for deres hidtidige arbejdsområde eller opnå arbejde efter omskoling.

Førtidspensionen skal svare til arbejdsløshedsforsikringens dagpengeydelser.

Inden førtidspensionering kan opnås, skal det stedlige arbejdsformidlingskontor give de tilbud om omskoling m. v., som er mulige. Under omskolingen skal en til førtidspensionen beløbsmæssigt svarende ydelse komme til udbetaling.

Hvis omskolingen resulterer i deltidsbeskæftigelse, kan den herved indtjente løn suppleres op til førtidspensionshøjde."

I de bemærkninger, som ledsagede forslaget, hed det:

„En nedsættelse af arbejdstiden er et anerkendt mål for en lang række bestræbelser i samfundet. Nedsættelse ved kortere arbejdsuge og forlænget ferie aftales for store gruppers vedkommende ved arbejdsmarkedsforhandlinger. En tredje form for arbejdstidsnedsættelse sker ved nedsættelse af pensionsalderen. Afgørelse herom er et rent lovgivningsanliggende.

En generel ændring af aldersgrænsen har ret omfattende økonomiske følger. Meget taler for, at spørgsmålet om en nedsættelse af pensionsalderen for visse grupper er det i øjeblikket mest påtrængende. De grupper, for hvem en sådan reduktion vil være rimelig, er især sådanne, der rammes af erhvervenes strukturrationalisering. Det gælder for landbruget i alle landets egne og for en række industrierhverv, især i områder, hvor der hyppigt er høj ledighedsprocent.

Yngre arbejdere, der bliver ledige ved virksomheders lukning eller omlægning, vil normalt kunne finde anden beskæftigelse, eventuelt efter omskoling. For ældre arbejdere er dette langt vanskeligere, og omskolingen af de ældre bør derfor have særlig lovgivningsmæssig støtte. Omskolingen må også kunne sigte på en begrænset erhvervsindsats, eventuelt som deltidsarbejder. Det vil være hensigtsmæssigt, om forsøg på at genindpasse ældre arbejdere i erhvervslivet sker inden for de almindelige rammer af en førtidspension, således at en beløbsmæssigt dertil svarende ydelse kommer til udbetaling i omskolingsperioden.

Førtidspensionsordningen bør normalt kunne finde anvendelse fra den pågældendes fyldte 60. år. I særlig hårdt ramte erhverv eller i arbejdsløshedsområder kan det dog være rimeligt at sætte grænsen til 55 år. Førtidspensionens sædvanlige beløb må svare til arbejdsløshedsforsikringens dagpengeydelse.

Ved udarbejdelse af de nødvendige lovforslag kan der hentes vejledning i de ny svenske lovbestemmelser om omstillingsbidrag, der synes at virke tilfredsstillende."

Forslaget blev ved 1. behandling sat til forhandling sammen med det af Niels Mørk (S) m. fl. fremsatte forslag til folketingsbeslutning om gennemførelse af en pensionsreform, og de to forslag blev henvist til behandling i samme udvalg, som ikke nåede at tilendebringe sit arbejde inden folketingssamlingens afslutning.

Der henvises i øvrigt til det side 665 ff. anførte.
Partiernes ordførere
Niels Mørk (S), Knud Bro (KF), Evan Jensen (V), Grethe Philip (RV), Chr. Madsen (SF) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)