Luk

Luk
Luk

Luk

F 7 Vil socialministeren gennemføre en socialpolitik, der opfylder følgende hovedkrav? 1. Pensionerne føres omgående à jour på grundlag af lønudviklingen. 2. Der gennemføres en automatisk regulering af pellsionerne, fradragsreglerne lempes, og de afskaffes helt for invalidepensionernes vedkommende. 3. Der sikres ret til førtidspension til alle, der af sociale, helbreds- eller erhvervsmæssige grunde er særlig vanskeligt stillede. 4. Med start i 1970 gennemføres over 8 år en 50 pct.s forhøjelse af pensionerne gennem en værdifast tillægspension. Denne nyordning følges op af en tjenestemandslignende pension til alle. 5. Der sikres en egentlig erstatning for de indtægtstab, som sygdom, arbejdsløshed og ulykkestilfælde forvolder. 6. Boligforholdene for pensionister og enlige mødre må forbedres. Antallet af kollegieværelser og andre boliger til unge under uddannelse bør forøges. Socialdemokratiets forslag om opførelse af 18.000 sociale boliger om året samt regulering af boligsikringsordningen kan medvirke til at løse disse problemer. 7. Selv om der i de senere år er bygget meget, må der fortsat gøres en ekstra indsats for at sikre, at behovet for sygehuse og plejehjem bliver dækket. 8. Både i gamle og nye byområder må der planlægges, så fællesskabet kan trives. Det må være en samfundsopgave at fremme et børne- og ungdomsvenligt klima. Byplanlægningen må tage afgørende hensyn til børnenes trivsel og tryghed ved udbygning af den forebyggende børne- og ungdomsforsorg og ved etablering af friarealer, sportspladser samt børnevenlige legepladser. 9. Familiepolitikken må udbygges. Heri må indgå moderskabsydelse, forhøjede børnetiltilskud og erstatning for tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med fødsel. 10. Det er vigtigt, at restfattigdommen helt udryddes. Derfor må også forsorgen udvikles til gavn for vore handicappede medborgere.

Til: Socialminister Nathalie Lind (V)
Samling: 1968-69
Status: Foretaget
Ordføreren for forespørgerne, Bundvad (S), anførte en række eksempler på sociale fremskridt, som den foregående regering havde gennemført.

Set på denne baggrund kunne man sige, at den nuværende regerings indsats målt i socialpolitiske lovforslag havde været ret så beskeden. Den samme tilbageholdenhed havde regeringen og dens partier vist over for socialdemokratiske initiativer.

Ud fra en stærk tvivl om, hvad regeringen ville på det så vigtige socialpolitiske område, havde man i forespørgslen fremdraget 10 vigtige punkter, hvor der burde tages fat. Ville socialministeren gennemføre en socialpolitik, der opfyldte disse hovedkrav?

Af den socialpolitiske debat var det fremgået, at regeringen tilsyneladende var mere interesseret i administrative ændringer vedrørende sociallovene end reelle sociale fremskridt.

Socialministeren redegjorde i sit svar indgående for de enkelte punkter i forespørgslen.

Ministeren sagde som afsluttende bemærkninger om forespørgslen „ ..... at jeg har forstået den således, at den giver udtryk for de mål, som man ønsker gennemført på længere sigt, men at der kun på enkelte punkter er tale om forslag, som man tænker sig gennemført omgående. Der er i det store og hele tale om mål, som regeringen kan være enig med forespørgerne i at stræbe imod. Skulle jeg pege på et punkt, som regeringen må lægge vægt på ud over dem, der indgår i forespørgslen, skulle det være at møde de sociale vanskeligheder i tide ved en forebyggende og behandlende familiecentreret indsats, altså en udbygning af rådgivning og oplysning, en mere aktiv socialpolitik.

Jeg må imidlertid over for de forslag, der er stillet her om en række forbedringer på enkeltområder, fremhæve vigtigheden af at se på ønskerne om sociale forbedringer i sammenhæng og afveje de forskellige behov med udgifterne ved at imødekomme disse behov. Jeg minder her om, at vi stadig stilles over for nye sociale opgaver. F. eks. havde vi i sidste uge en debat om narkotikaproblemet, som, hvis det skal løses, vil kræve en betydelig indsats og indsats af betydelige midler. Men dette bør ikke ske på bekostning af behov hos andre grupper, det bør ikke ske til skade for udbygningen af den øvrige børne- og ungdomsforsorg eller forsorgen for handicappede.

Jeg skal til slut blot sige, at jeg må afvise påstandene om, at der på nogen måde er tale om en pause i den sociale lovgivning, og ganske stilfærdigt gøre opmærksom på, at når hr. Bundvad nævnede, at der var sket fremskridt under den socialdemokratiske regering, drejede det sig for flere af lovens vedkommende om fremskridt over en længere årrække. Regeringen vil også over en årrække kunne pege på tilsvarende forbedringer, men foreløbig har der kun været et år til arbejdet."

Boligministeren redegjorde i et kort indlæg for et af Bundvad rejst spørgsmål om enlige mødres ligestilling med ægtepar ved anvisningen af boliger.

I den efterfølgende forhandling deltog — foruden ordføreren for forespørgerne — Asger Jensen (KF), P. E. Eriksen (V), Grethe Philip (RV), Poul Dam (SF), Kjær Rasmussen (VS) og Kai Moltke (u. p.).
Partiernes ordførere
Kaj Bundvad (S), Asger Jensen (KF), P. E. Eriksen (V), Grethe Philip (RV), Kai Moltke (UFG), Poul Dam (SF) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)