Luk

Luk
Luk

Luk

L 107 Lov om revision af den kommunale inddeling i Århus, Odense og Ålborg byområder.

Af: Indenrigsminister Poul Sørensen (KF)
Samling: 1968-69
Status: Stadfæstet
Lov nr. 233 af 04-06-1969
Ved fremsættelsen erklærede indenrigsministeren, at lovforslaget tilsiger at løse inddelingsproblemerne omkring provinsens 3 største bysamfund, hvis forhold ikke har kunnet afklares efter de i lov om revision af den kommunale inddeling af 3. juni 1967 indeholdte regler.

Lovens indhold er:

„§ 1. Fra den 1. april 1970 sammenlægges Århus købstadkommune og Beder-Malling, Borum-Lyngby, Brabrand-Årslev, Elev, Elsted, Harlev-Framlev, Hasle, Hjortshøj-Egå, Holme-Tranbjerg, Mårslet, Ormslev-Kolt, Sabro-Fårup, Skødstrup, Tilst-Kasted, Todbjerg-Mejlby, Trige, Vejlby-Risskov, Viby og Åby kommuner samt den nordlige del af Tiset sogn i Solbjerg kommune til en ny kommune, der benævnes Århus kommune.

§ 2. Fra den 1. april 1970 sammenlægges Odense købstadkommune og Allerup-Davinde, Allesø-Næsbyho vedbroby, Brændekilde-Bellinge, Dalum, Fjordager, Fraugde, Korup-Ubberud, Lumby, Pårup, Sanderum og Stenløse-Fangel kommuner samt Højby sogn i Årslev kommune til en ny kommune, der benævnes Odense kommune.

§ 3. Fra den 1. april 1970 sammenlægges Ålborg købstadkommune og Hasseris, Horsens-Hammer, Nør holm, Nørresundby, Romdrup-Klarup, Sdr. Tranders, Sulsted-Ajstrup og Sønderholm-Frejlev kommuner samt Svenstrup sogn i Ellidshøj-Svenstrup kommune, Dall sogn i Ferslev-Dall-Volsted kommune, Nøvling sogn og den nordlige del af Gunderup sogn i Gunderup-Nøvling kommune, Vadum kommune, bortset fra den vestlige del af kommunen, og den nordøstlige del af Ø. Hornum kommune til en ny kommune, der benævnes Ålborg kommune.

§ 4. Hvor dele af nuværende kommuner skal indgå i de nye bykommuner, kan indenrigsministeren efter indstilling fra kommunalreformkommissionen bestemme, at de resterende dele af kommunerne samtidig sammenlægges med en eller flere andre kommuner i området, jfr. § 4 i loven om revision af den kommunale inddeling, eller at kommunerne i deres helhed eller yderligere dele af dem indgår i de nye bykommuner.

§ 5. Kommunalreformkommissionen fremsætter over for indenrigsministeren forslag til vilkår for etableringen af de i §§ 1-4 nævnte nye kommuner.

Stk. 2. Til bistand for kommissionen nedsættes for hver af de nye kommuner et fællesudvalg. Hver kommunalbestyrelse i de nuværende kommuner, der berøres af sammenlægningen, udpeger et medlem til fællesudvalget.

Stk. 3. Indenrigsministeren kan gennemføre kommunalreformkommissionens forslag efter reglerne i § 13 i loven om revision af den kommunale inddeling.

§ 6. For kommunesammenlægninger efter denne lov gælder kapitel IV og §§ 21-23 i loven om revision af den kommunale inddeling."

Lovforslaget fik i folketinget ved 1. behandling stort set en positiv modtagelse fra partiernes ordførere, mens en del af de øvrige medlemmer tog ordet for at opponere imod, at forstadskommunerne skulle inddrages under centralkommunerne i de tre byområder.

I udvalgets betænkning forelå en række ændringsforslag, stillet dels af indenrigsministeren og dels af forskellige mindretal.

Et flertal (udvalget med undtagelse af Peter Nielsen, Søren Jensen og Krog Hansen) indstillede herefter lovforslaget til vedtagelse med de af ministeren foreslåede ændringer.

Ved 2. behandling vedtoges de af ministeren stillede ændringsforslag, medens mindretalsændringsforslagene forkastedes.

Også i den af udvalget afgivne tillægsbetænkning stilledes et ændringsforslag af et mindretal (Peter Nielsen og Søren Jensen) vedrørende Ålborg kommunes område.

Ved 3. behandling blev det af Peter Nielsen og Søren Jensen stillede ændringsforslag forkastet med 96 stemmer mod 26, medens 16 medlemmer tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod. Lovforslaget vedtoges med 115 stemmer mod 11, medens 17 medlemmer tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), Jørgen Langkilde (KF), A. C. Andersen (V), Ole Samuelsen (RV) og Ove Krog Hansen (SF)