Luk

Luk
Luk

Luk

B 17 Forslag til folketingsbeslutning om sociale foranstaltninger og om et lønmodtagertilskud.

Af: Morten Lange (SF), Ove Krog Hansen (SF) og Sigurd Ømann (SF)
Samling: 1969-70
Status: Bortfaldet
Forslaget til folketingsbeslutning var sålydende:

„1) Folketinget beslutter at fremskynde behandlingen af de af medlemmer af oppositionen den 15., 16. og 28. oktober 1969 fremsatte forslag til: folketingsbeslutning om gennemførelse af en pensionsreform, lov om ændring af lov om arbejdsanvisning og arbejdsløshedsforsikring m. v., lov om ændring af lov om den offentlige sygeforsikring og folketingsbeslutning om ændring af lov om forsikring mod følger af ulykkestilfælde og af lov om erstatning til tilskadekomne værnepligtige m. fl.

2) Tinget opfordrer regeringen til snarest at fremsætte forslag om en forbedret boligsikringsordning, der tager hensyn til prisstigninger og ændret lønniveau.

3) Tinget opfordrer regeringen til at afbøde virkningerne af den førte økonomiske politik for de hårdest ramte lønmodtagergrupper ved at yde et lønmodtagertilskud på 500 kr. til lønmodtagere, der ifølge forskudsligningen har indkomster mellem 10.000 og 30.000 kr., og på 250 kr. til indkomster mellem
30.000 og 40.000 kr., idet tilskuddet udbetales kontant med halvdelen pr. 1. april og 1. oktober 1970."

Om baggrunden for forslaget udtalte ordføreren for forslagsstillerne (Morten Lange) ved fremsættelsen bl. a.:

„.... De seneste dages forhandlinger har afsløret en dyb uenighed mellem regering og opposition om Danmarks økonomiske politik. Dette blev klart under tingets debat den 29. januar og yderligere fastslået under udvalgsarbejdet i det efter debatten nedsatte udvalg.

Det er herefter klart for socialistisk folkeparti, at hele grundlaget for regeringens politik er en meget tvivlsom fastholdelse af et så gammeldags og ensidigt middel som en overstrammet finanspolitik.

Socialistisk folkeparti har peget på helt andre muligheder for en styring af den danske økonomi. Vi venter, at disse vore forslag inspirerer regeringen til at finde nye veje. Men på kort sigt må der herudover ske en beskæring af finanspolitikkens overdrevne stramning.

En sådan omlægning må have et socialt sigte, som det er påpeget både af socialdemokratiet og socialistisk folkeparti...."

Ved 1. behandling i folketinget behandledes forslaget sammen med det af Anker Jørgensen m. fl. fremsatte forslag til folketingsbeslutning om gennemførelse af foranstaltninger, der kan afhjælpe de økonomiske og sociale problemer, der er opstået som følge af regeringens økonomiske politik, og der henvises til omtalen heraf under den nærmest foregående sag. Det fremgår heraf, at forslaget bortfaldt efter dets 1. behandling.
Partiernes ordførere
Anker Jørgensen (S), Erik Haunstrup Clemmensen (KF), Henry Christensen (V), Niels Helveg Petersen (RV), Morten Lange (SF), Erik Sigsgaard (VS) og Hanne Reintoft (DKP)