Luk

Luk
Luk

Luk

B 19 Forslag til folketingsbeslutning om udnyttelse af bestemmelser i kontrolloven.

Samling: 1969-70
Status: Bortfaldet
Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

„Det pålægges finansministeren at udstede bestemmelse i medfør af § 8 A og § 10 i lov om selvangivelsen af indkomst og formue, om foranstaltninger til kontrol med selvangivelsen og om straffen for skattesvig m. v., jfr. lovbekendtgørelse nr. 350 af 14. august 1967, således at disse bestemmelser bliver af samme karakter som bestemmelserne i medfør af § 7 i nævnte lov."

Som begrundelse for forslaget udtaltes det i bemærkningerne til forslaget, at forslagsstillerne fandt det rimeligt, at der indførtes samme regler for udbetaling af renter og køb og salg af værdipapirer som i lovens § 7, der fastsætter regler, efter hvilke der skal gives de skattelignende myndigheder oplysninger om udbetalt løn. Samtidig ville formuekontrollen blive forbedret.

Forslaget fremsattes og behandledes i folketinget sammen med forslag til lov om ændring af lov om selvangivelsen af indkomst og formue, om foranstaltninger til kontrol med selvangivelsen og om straffen for skattesvig m. fl. lovforslag, se ovenfor side 492.

Ved 1. behandling udtalte finansministeren, at han ikke fandt anledning til at pålægge pengeinstitutterne den byrde, som en omfattende indberetningspligt efter lovens § 8 A ville være. Den overvejende del af omsætningen foregik kontant, og der blev efter praksis ikke givet oplysninger om disse handler. Indførtes der oplysningspligt også for disse handler, ville skatteydere, der havde noget at skjule, handle uden om banker og vekselerer. Heller ikke en bestemmelse efter lovens § 10 ville få større betydning. Det måtte antages, at ca. 80 pet. af obligationsmassen var placeret hos banker, forsikringsselskaber o. lign. under fuld kontrol, og det var ikke ligningsdirektora- tets opfattelse, at obligationer i større omfang blev holdt uden for selvangivelserne. Dette udelukkede naturligvis ikke, at bestemmelsen udnyttedes, men dette burde nok vente, til EDB-teknikken kunne anvendes i kontrollen.

For partiernes stilling til det pågældende kompleks af forslag er der redegjort ovenfor side 493.

Efter 1. behandling henvistes forslaget til udvalget angående forslag til lov om ændring af ligningsloven m. fl. lovforslag, der imidlertid ikke nåede at tilendebringe sit arbejde med forslaget inden samlingens slutning.
Partiernes ordførere
Henry Grünbaum (S), Asger Jensen (KF), J. E. Foged (V), Martin Pedersen (RV), Sigurd Ømann (SF) og Erik Sigsgaard (VS)