Luk

Luk
Luk

Luk

B 26 Forslag til folketingsbeslutning om forberedelse af en revision af lov om mægling i arbejdsstridigheder.

Samling: 1969-70
Status: Bortfaldet
Forslaget til folketingsbeslutning lød således:

„Folketinget opfordrer arbejdsministeren til at nedsætte et udvalg med den opgave at afgive betænkning om en revision af lov om mægling i arbejdsstridigheder, jfr. lovbekendtgørelse nr. 15 af 28. januar 1958 som ændret ved lov nr. 65 af 25. marts 1963 (forligsmandsloven).

Med henblik herpå skal i kommissoriet for et sådant udvalg bl. a. indgå følgende:

1. En overvejelse af, hvorvidt der bør indføres begrænsninger i forligsmandens adgang til at bestemme, at de af ham stillede mæglingsforslag til en samlet løsning af en konfliktsituation delvis eller fuldt ud skal betragtes som en helhed.

2. En vurdering af spørgsmålet om, hvorvidt afstemningsreglerne bør ændres.

3. En overvejelse af, hvorvidt der bør indføres visse yderligere begrænsninger i den adgang, forligsmandskollegiet har til at udsætte truende arbejdsstandsninger.

4. En vurdering af spørgsmålet om, hvorvidt der i loven bør fastsættes regler, som sikrer, at nye overenskomster får virkning fra tidspunktet for udløbet af de gamle overenskomster.

5. Ud over det anførte at foretage en almindelig vurdering af, på hvilke punkter loven bør ændres under hensyn til den stedfundne udvikling."

Ved 1. behandling udtalte arbejdsministeren (Lauge Dahlgaard), at beslutning om at nedsætte en kommission som den foreslåede burde afvente resultatet af forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets hovedorganisationer om en ny hovedaftale m. v., men stillede sig ikke iøvrigt afvisende. Simonsen (KF), Jens Frandsen (V) og Erik Hansen (Ålborg amt) udtalte sig på linje hermed. Krog Hansen (SF) støttede forslaget, hvilket også i et vist omfang gjaldt Kjær Rasmussen (VS) og Hanne Reintoft (DK).

Det folketingsudvalg, hvortil forslaget blev henvist, nåede ikke at færdigbehandle det inden folketingssamlingens slutning. Udvalget afgav en beretning.
Partiernes ordførere
Erling Dinesen (S), Palle Simonsen (KF), Jens Frandsen (V), Erik Hansen (RV), Ove Krog Hansen (SF), Svend Erik Kjær Rasmussen (VS) og Hanne Reintoft (DKP)