Luk

Luk
Luk

Luk

B 8 Folketingsbeslutning i henhold til grundlovens § 47 med hensyn til statsregnskabet for finansåret 1967-68.

Af:
Samling: 1969-70
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ved folketingsbeslutningen godkendtes statsregnskabet for finansåret 1967-68.

I udvalgets enstemmige betænkning udtales det bl. a.:

„Statsrevisorerne har i betydeligt omfang i hovedbetænkningen — og i en vis udstrækning tillige i tillægsbetænkningen — fundet anledning til at påtale mangler i forbindelse med selve budgetudarbejdelsen, ligesom man har fundet anledning til at påtale en række dispositioner, som ikke har kunnet anses for at være i overensstemmelse med de givne bevillinger eller de for bevillingernes anvendelse fastsatte bestemmelser. Foruden tilfælde af over- og underbudgettering og manglende tilpasninger på tillægsbevillingslovforslaget kan således nævnes overtrædelser af rammebevillingsordningen til dels af en sådan karakter, at rammebevillingsordningens dispositionsbegrænsninger gøres illusoriske. Endelig kan nævnes tilsidesættelse af underretningspligten over for bevillingsmyndighederne.

Udvalget har bemærket, at kritikken særlig synes at ramme undervisningsministeriet, ministeriet for kulturelle anliggender, landbrugsministeriet samt ministeriet for Grønland.

Forhold af den nævnte art har også i tidligere betænkninger givet statsrevisorerne anledning til påtale, og udvalget ønsker i nærværende betænkning, således som det også tidligere er sket, at tilslutte sig statsrevisorernes kritik.

Udvalget må ligesom statsrevisorerne endvidere understrege betydningen af, at der gives nøjagtige og fuldstændige oplysninger i tilfælde, hvor der ved regnskabsaflæggelsen konstateres sådanne afvigelser fra bevillingen, at regnskabsmæssig forklaring er påkrævet. I statsrevisorernes betænkning er omtalt et tilfælde, hvor manglende opmærksomhed har medført, at denne indlysende forpligtelse ikke er blevet opfyldt vedrørende en merudgift inden for luftfartsvæsenets område. Luftfartsdirektoratet har, foranlediget af ønsket om en nærmere undersøgelse, erkendt, at man ved afgivelsen af regnskabsmæssig forklaring ikke havde været opmærksom på, at overskridelsen foruden takstforhøjelse også skyldtes realitetsændringer, således at overskridelsen forudgående burde have været forelagt finansministeriet."

Betænkningen indeholdt herudover omtale af en række enkeltsager, udvalget i særlig grad havde beskæftiget sig med eller af andre grunde særlig fandt anledning til at fremdrage.

Forslaget til folketingsbeslutning blev enstemmigt vedtaget.