Luk

Luk
Luk

Luk

L 120 Lov om midlertidigt tillæg til folke-, invalide- og enkepensionister samt om midlertidig forhøjelse af grænsen for hjælp til underhold.

Af: Socialminister Nathalie Lind (V)
Samling: 1969-70
Status: Stadfæstet
Lov nr. 277 af 09-06-1970
Ifølge lovens § 1 ydes til pensionen for tiden fra 1. juli

1970 til 31. marts 1971 følgende midlertidige månedlige tillæg:

[Se tabel i Folketingsårbogen, 1969-70, side 366]

Til ægtepar ydes, når den ene ægtefælle opfylder betingelserne for at opnå helt grundbeløb, og den anden ægtefælle opfylder betingelserne for at opnå halvt grundbeløb, et midlertidigt tillæg på 14 kr. månedlig.

Endvidere ydes der til personer, der oppebærer pensionstillæg, et midlertidigt tillæg, der både for enlige og ægtepar udgør 2 kr. månedligt. Endelig ydes der til pensionister, der har ophold på alderdoms- og plejehjem et tillæg på 4 kr. månedlig til det beløb til personlige fornødenheder, der udbetales til disse pensionister, som ikke får udbetalt pensionen og som følge deraf heller ikke ovennævnte tillæg.

Det skal tillige nævnes, at grænsen for almindelig trangsbestemt underholdshjælp samt underholdshjælp i.h.t. enkepensionsloven er blevet forhøjet i samme relative forhold.

Lovforslaget blev fremsat og behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov om børnetilskud og andre familieydelser (Forhøjelse af børnetilskud m. v.).

I de bemærkninger, som ledsagede lovforslaget, anførtes bl. a. følgende:

„Forslaget har til formål at give personer, der modtager folkepension (bortset fra mindstebeløbet), invalidepension og enkepension, kompensation for de udgiftsstigninger, som vil blive en følge af gennemførelsen af det fremsatte forslag til lov om ændring af lov om almindelig omsætningsafgift, hvorefter afgiftssatsen forhøjes fra 12½ pct. til 15 pct.

Afgiftsforhøjelsen antages efter foretagne beregninger at medføre en udgiftsstigning for pensionisterne på 1,8 pct. af pensionen, når denne er reduceret med det beløb, der medgår til betaling af den allerede nu eksisterende omsætningsafgift.

Det er regeringens hensigt i folketingsåret 1970-71 at fremsætteforslag om, at de midlertidige tillæg og det særlige beløb til personlige fornødenheder indregnes i henholdsvis pensionens grundbeløb, pensionstillægget og satsen for beløbet til personlige fornødenheder for tiden efter 1. april 1971. Fra samme tidspunkt vil en række ydelser efter invalidepensionsloven, nemlig invaliditetsbeløbet, erhvervsudygtighedsbeløbet og invaliditetsydelsen samt bistandstillægget og plejetillægget blive foreslået forhøjet tilsvarende.

Merudgifterne ved ydelse af de foreslåede midlertidige tillæg og beløbene til personlige fornødenheder anslås i finansåret 1970-71 at ville andrage ca. 63 mill. kr., og statens merudgift bliver i dette finansår ca. 51 mill. kr.

I hvert af finansårene 1971-72 og 1972-73 vil merudgifterne ved indregning af de foreslåede tillæg og beløbene til personlige fornødenheder samt den nævnte forhøjelse af en række ydelser efter invalidepensionsloven andrage i alt ca. 94 mill. kr. Statens merudgift bliver i disse finansår henholdsvis ca. 88 mill. kr. og ca. 94 mill. kr.

Udgifterne som følge af forhøjelsen af grænsen for den offentlige hjælp vil andrage ca. 2 mill. kr., hvoraf staten endeligt afholder 75 pct."

Ved lovforslagets 1. beh. fik dette tilslutning fra Erling Dinesen (S) Asger Jensen (KF), Holger Hansen (V) og Grethe Philip (RV), idet dog Erling Dinesen udtrykte tvivl om kompensationernes tilstrækkelighed, ligesom han og flere andre ordførere fandt ydelse af kompensation til andre grupper naturlig. Blandt andet sådanne synspunkter blev af Kurt Brauer (SF) Sigsgaard (VS) og Hanne Reintoft (DK) fremført som grundlag for stærk kritik.

Ved 3. beh. blev lovforslaget enstemmigt vedtaget med 150 stemmer.
Partiernes ordførere
Erling Dinesen (S), Asger Jensen (KF), Holger Hansen (V), Grethe Philip (RV), Kurt Brauer (SF), Erik Sigsgaard (VS) og Hanne Reintoft (DKP)