Luk

Luk
Luk

Luk

L 123 Lov om ændring af lov om omsorg for invalidepensionister og folkepensionister.

(Betaling for ophold på alderdomshjem og plejehjem).

Af: Socialminister Nathalie Lind (V)
Samling: 1969-70
Status: Stadfæstet
Lov nr. 597 af 19-12-1969
Lovforslaget fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om ændring af lov om folkepension. (Forhøjelse af grundbeløb m. v.), forslag til lov om ændring af lov om invalidepension m. v. (Forhøjelse af ydelser) og forslag til lov om ændring af lov om pension og hjælp til enker m. fl. (Forhøjelse af grundbeløb).

Om lovforslagets baggrund og dets behandling henvises til det på side 368 om forslag til lov om ændring af lov om folkepension (Forhøjelse af grundbeløb m. v.) anførte.

Ved loven er det beløb, der ydes pensionister med ophold på alderdoms- og plejehjem til personlige fornødenheder blevet forhøjet forholdsmæssigt svarende til forhøjelsen af pensionslovgivningens grundbeløb.

Med hensyn til betaling for opholdet på et hjem for den, der har indtægt udover invalide- og folkepension, er det bestemt, at 60 pct. kræves indbetalt, hvorved pensionisterne i de fleste tilfælde vil beholde en større del af pensionen end efter de hidtil gældende regler. Denne ændring må ses i forbindelse med, at der ved love af 18. juni 1969 er gennemført den ændring af de sociale pensionslove, at der uanset indtægtens størrelse kun fradrages 60 pet. af indtægten i pensionen.

I betænkningen stillede et mindretal (socialdemokratiets og socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget) et ændringsforslag om forhøjelse af de ovennævnte lommepenges grundbeløb, svarende til de ændringsforslag, det samme mindretal stillede vedrørende forhøjelse af pensionslovgivningens grundbeløb. Ændringsforslaget blev forkastet ved 2. beh.

Lovforslaget blev ved 3. beh. vedtaget enstemmigt med 132 stemmer.
Partiernes ordførere
Kaj Bundvad (S), Clara Munck (KF), Evan Jensen (V), Aage Valbak (RV) og Kurt Brauer (SF)