Luk

Luk
Luk

Luk

L 139 Lov om ændring af lov for Færøerne om invalidepension m. v.

(Ændring af fradragsreglerne m. v.).

Af: Socialminister Nathalie Lind (V)
Samling: 1969-70
Status: Stadfæstet
Lov nr. 222 af 27-05-1970
Lovforslaget fremsattes og behandledes sammen med: forslag til lov om ændring af lov for Færøerne om folkepension (Ændring af fradragsregler m. v.), forslag til lov om ændring af lov for Færøerne om offentlig forsorg. (Om hjælp til enlige forsørgere, til handicappede børn i hjemmet og om hiemmehiælp), forslag til lov om ændring af lov for Færøerne, om børnebidrag, til enlige forsørgere m. v. (Om ændring af administrationen og udvidet adgang til børnebidrag) og forslag til lov om ændring af lov for Færøerne om børneforsorg. (Om dagpleje lorv%idling, ændrede refusionsregler m. v.).

Ved lovforslagenes fremsættelse anførte socialministeren bl. a. følgende:

„De 5 lovforslag bygger på udkast, der er udarbejdet af udvalget vedrørende sociallovgivningen på Færøerne. Dette udvalg, der blev nedsat af regeringen i 1965, og som består af repræsentanter for Færøernes landsstyre, rigsombudsmanden og repræsentanter fra socialministeriet, optager fra tid til anden spørgsmål af betydning for sociallovgivningen på Færøerne, foranlediget af, at der i den danske sociallovgivning er indført nye regler, eller af, at der har vist sig at være behov for ny lovgivning for Færøerne. De foreliggende lovforslag er udtryk for den ajourføring, som det nu er fundet ønskeligt at gennemføre.

Til de enkelte forslag skal jeg knytte følgende bemærkninger:

Ved forslagene til ændring af folke- og invalidepensionslovene foreslås disse ændret på en række af de områder, hvor der er gennemført ændringer i den øvrige del af riget. Dette gælder dog — efter forhandling med de færøske myndigheder — ikke pensionsniveauet. Overvejelserne vedrørende dette punkt er sket ud fra en bedømmelse af pensionernes størrelse sammenholdt med lønudviklingen på arbejdsmarkedet. Jeg skal herom henvise til de talmæssige oplysninger, som er givet i folkepensionsforslagets bemærkninger.

Forslagenes hovedpunkter er i øvrigt følgende:

De gældende regler om fradrag i pensionen på grund af indtægt foreslås forenklet og lempet. Reglen om, at der ved opgørelsen af den indtægt, der lægges til grund ved beregningen af pensionens grundbeløb, fradrages skatter m. v., ophæves. Samtidig foretages der imidlertid en forhøjelse af de fradragsfri beløb, d. v. s. de beløb, inden for hvilke pensionen kan oppebæres med det fulde grundbeløb, således at der ikke på grund af omlægningen vil ske nogen nedgang i pensionernes størrelse. Fradraget for indtægter, der afhængig af indtægtens størrelse sker med 60 pct., 72 pct. eller 84 pct., fastsættes til 60 pct. i alle tilfælde. Indtægtsreguleringen af ægteskabstillægget ændres således, at dette aftrappes i umiddelbar fortsættelse af aftrapningen af pensionstillægget i stedet for som hidtil i forbindelse med grundbeløbet. Forslagene er på linie med de i den øvrige del af riget gennemførte ændringer. Dog har man fra færøsk side ikke ønsket indført en regel om, at der ved beregningen af pensionens grundbeløb helt ses bort fra arbejdsindtægt hidrørende fra en ikke-pensionsberettiget ægtefælle. I stedet er foreslået visse forbedringer med hensyn til ydelse af hjælp til enker m. fl. Jeg skal vende tilbage hertil i forbindelse med mine bemærkninger til ændring af den færøske forsorgslov.

Af de øvrige ændringer skal jeg nævne, at reglerne om pension til tjenestemænd og dermed ligestillede foreslås ændret i overensstemmelse med de for den øvrige del af riget gennemførte ændringer.

Det samme gælder reglerne for betaling af ophold på alderdomshjem og plejehjem. I denne forbindelse vil jeg gerne fremhæve, at der efter forslaget sker en forhøjelse af det beløb, der henlægges til bestridelse af udgifterne ved opførelse af alderdomshjem og plejehjem.

Videre skal fremhæves, at bestemmelsen om folkepensionsbidrag foreslås ophævet, således at lovgivningen herom overlades til det færøske hjemmestyre. Samtidig foreslås refusionsbestemmelsen ændret, således at statskassens andel af udgifterne i overensstemmelse med den ordning, som gennemførtes i 1959, på ny fastsættes til halvdelen af udgifterne, medens den anden halvdel afholdes efter hjemmestyrets bestemmelse. Det vil herefter stå hjemmestyret frit at træffe bestemmelse om, i hvilket omfang den færøske andel af udgifterne ønskes dækket ved folkepensionsbidrag eller af de almindelige skatter og afgifter."

Lovforslaget, der ved 1. behandling fik tilslutning fra alle sider, blev med en enkelt redaktionel ændring enstemmigt vedtaget ved 3. behandling. Tilsvarende gjaldt de lovforslag, der var sat til behandling sammen med det her omhandlede.
Partiernes ordførere
Johan Nielsen (S), Asger Jensen (KF), Evan Jensen (V), Aage Valbak (RV) og Holger Vivike (SF)