Luk

Luk
Luk

Luk

L 152 Lov om udbygningen af Odense universitetscenter.

Af: Undervisningsminister Helge Larsen () Undervisningsminister og Helge Larsen ()
Samling: 1969-70
Status: Stadfæstet
Lov nr. 176 af 29-04-1970
Loven har følgende indhold:

㤠1. Undervisningsministeren bemyndiges til indtil 1. april 1978 at anvende 385 mill. kr. til udbygningen af 1. etape af Odense universitetscenter.

§ 2. Lovforslag om de bevillingsmæssige rammer for udbygningen af Odense universitetscenter efter 1. april 1978 fremsættes for folketinget senest i folketingsåret 1974-75."

Undervisningsministeren gav i sin fremsættelse en redegørelse for det hidtidige forløb af planlægningen og igangsættelsen af Odense universitetscenter.

I 1966 afholdtes en arkitektkonkurrence, og undervisningsministeriet besluttede herefter at overdrage det vindende arkitektfirma projekteringen og opførelsen af Odense universitet, idet man dog tog forbehold om omfanget og takten for udbygningen af centret.

I foråret 1969 var man nået så vidt, at man havde et samlet overblik over, hvad det ville koste at realisere det af brugerne opstillede udbygningsprogram baseret på konkurrenceprojektet. Det viste sig da, at det beløb, som man nåede frem til — det var på 457 mill. kr. — var væsentligt større end det beløb, som man havde skønnet anvendt til Odense universitetscenter, da man ved lov nr. 209 af 31. maj 1968 fastlagde den samlede ramme på 1.250 mill. kr. til udbygningen af universiteterne indtil 1. april 1976.

Af bemærkningerne til lovforslaget om den samlede beløbsramme fremgik, at man havde regnet med at bruge 257 mill. kr. i Odense. Med den fornødne prismæssige ajourføring ville dette give ca. 280 mill. kr.

Selv om der i bemærkningerne til rammeloven var taget forbehold om, at beløb, der ikke kom til anvendelse ved ét universitet, skulle kunne anvendes ved et andet, fandt regeringen, at den difference, der var mellem det beløb, der var forudsat anvendt i Odense, og det, som en gennemførelse af den oprindelige plan ville medføre, var så stor, at man måtte have foretaget en yderligere belysning af økonomien for det kommende byggeri, før der blev taget endelig stilling til planerne.

Der nedsattes derfor en arbejdsgruppe, som fik til opgave at foretage en nærmere bedømmelse af forholdene. Arbejdsgruppens rapport forelå den 29. august 1969.

De tre vigtigste punkter i arbejdsgruppens konklusion var følgende:

Arbejdsgruppen går ind for, at udbygningen baseres på det ved arkitektkonkurrencen udpegede vinderprojekt, idet dette dog modificeres på enkelte punkter. Dernæst har gruppen indstillet, at udbygningsperioden for 1. etape af universitetscentret udstrækkes til 1978, og at man til imødegåelse af den opståede forsinkelse opfører yderligere midlertidige bygninger. Endelig indstiller arbejdsgruppen, at der fastlægges en beløbsramme for 1. etape af udbygningen på 422 mill. kr.

Det siges i ministerens fremsættelse bl. a.:

„ - - - Som det fremgår af lovforslaget, har regeringen fundet, at man kan gå ind for en samlet ramme på 385 mill. kr. Der er altså tale om en reduktion på små 10 pct. i forhold til arbejdsgruppens indstilling. Af de 385 mill. kr. forudsættes 310 mill. kr. anvendt indtil 1976. Der vil stadig være tale om et merforbrug på ca. 30 mill. kr. i forhold til den prisajourførte andel, der i rammeloven var forudsat anvendt i Odense.

Regeringen har nøje overvejet spørgsmålet om beløbsrammens størrelse. Det har i den forbindelse spillet en afgørende rolle, at der fra alle sider er enighed om, at udbygningen af Odense universitetscenter bør fremmes mest muligt. Jeg kan her henvise til den beretning, der er afgivet den 30. september 1969 fra udvalget angående forslag til lov om centre for højere uddannelse og Københavns universitets placering. Ikke blot udvalgets flertal, men også de 2 mindretal har givet udtryk for ønsket om, at udbygningen af Odense universitet fremmes mest muligt.

Imidlertid foreligger der jo i disse år så mange presserende investeringsopgaver, at man må se i øjnene, at det ikke vil være muligt at fremme dem alle i den takt og udstrækning, som man måske egentlig kunne ønske sig. Dette gælder både inden for undervisningen og mange andre områder af vort samfundsliv.

Ud fra en nøje afvejning af de foreliggende muligheder har regeringen derfor besluttet at foreslå fastlagt en beløbsramme til udbygningen af Odense universitetscenter på 385 mill. kr. til 1978, men jeg vil gerne understrege, at det er en forudsætning, at den fornødne begrænsning sker, uden at man berører antallet af studenter eller på anden måde foretager væsentlige indgreb i de forudsatte funktioner i centret. - - -"

Ministeren fremhævede i øvrigt som noget væsentligt, at det projekt, som man var gået ind for, må anses for at være meget fleksibelt, og at arbejdsgruppen havde peget på en løsning, hvorefter man i princippet bevarede vinderprojektet fra den i sin tid afholdte konkurrence. Det modificerede konkurrenceprojekt skulle derfor give samme bygningsmæssige muligheder for at realisere tanken om et uddannelsescenter som det oprindelige projekt.

Under behandlingen i folketinget beklagedes det fra flere sider, at det havde været nødvendigt at nedskære det oprindelige projekt, men lovforslaget fik i øvrigt tilslutning fra alle partiers side med undtagelse af venstresocialisterne, som ikke kunne medvirke til en gennemførelse af lovforslaget.

I udvalgets betænkning siges det bl. a.:

„Udvalget beklager den modifikation, som er foretaget i det oprindelige projekt, men kan tilslutte sig, at arbejdet videreføres på dette grundlag under hensyn til de omfattende behov, der er for udvidelse og forbedring ikke mindst af uddannelsesvæsenet også på en række andre områder.

Udvalget lægger afgørende vægt på, at tanken om et egentligt uddannelsescenter ved Odense fastholdes og virkeliggøres. Udvalget går ud fra, at man til enhver tid vil være indstillet på at ajourføre planerne i overensstemmelse med udviklingen i center tankerne. I denne forbindelse henleder udvalget ministerens opmærksomhed på det fornuftige i eventuelt at udvide planlægningen, så andre interesser end de obligate universitetsinteresser bliver tilgodeset.

Det vil efter udvalgets opfattelse være særdeles ønskeligt, at de mange uløste problemer i forbindelse med ideen om uddannelsescentre snarest finder en afklaring."

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 121 stemmer; 2 medlemmer (VS) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
K. B. Andersen (S), Knud Bro (KF), Per Møller (V), Grethe Philip (RV), Morten Lange (SF) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)