Luk

Luk
Luk

Luk

L 156 Lov om ændring af lov om statsstøtte til visse private seminarier.

Af: Undervisningsminister Helge Larsen () Undervisningsminister og Helge Larsen ()
Samling: 1969-70
Status: Stadfæstet
Lov nr. 598 af 19-12-1969
Ved loven udvides lov nr. 348 om statsstøtte til visse private seminarier til også at omfatte kursus til højere forberedelseseksamen, der er godkendt ved private seminarier, der uddanner lærere til folkeskolen, såfremt kurserne opfylder de betingelser, som er fastsat i lovgivningen om højere forberedelseseksamen. Herefter vil undervisningen af elever ved de nævnte kursus til højere forberedelseseksamen være vederlagsfri fra 1. april 1970.

Det bemærkes, at undervisningen på andre private kursus til højere forberedelseseksamen fortsat er omfattet af loven om statsstøtte til visse private skoler (lov nr. 337 af 18. juni 1969), således at der i disse tilfælde skal betales for undervisningen.

Baggrunden for loven er et ønske fra folketingets udvalg for undervisning og uddannelse, som fremsattes under behandlingen i folketingsåret 1968-69 af forslaget til lov om statsstøtte til visse private seminarier, og som gik ud på, at undervisningen af elever på kursus til højere forberedelseseksamen på private seminarier blev vederlagsfri på samme måde som for de lærerstuderende, se årbog 1968-69, side 544.

Lovforslaget fik under behandlingen i folketinget tilslutning fra alle sider.

Der rejstes dog fra socialdemokratiets og socialistisk folkepartis side spørgsmål om at lade ligestillingen med de lærerstuderende få virkning fra 1. august 1969 ved at søge gennemført en tilsvarende nedsættelse af undervisningsafgiften for de HF-studerende, som var blevet gennemført for de lærerstuderende for tiden 1. august 1969-1. april 1970.

Dette forslag afvistes af undervisningsministeren af finansielle grunde. Hertil sluttede de øvrige partiers ordførere sig.

Lovforslaget vedtoges enstemmigt ved 3. behandling med 134 stemmer.
Partiernes ordførere
Karl Max Rasmussen (S), Gerda Møller (KF), Robert Christensen (V), Meta Ditzel (RV), Morten Lange (SF) og Gunhild Due (SF)