Luk

Luk
Luk

Luk

L 165 Forslag til lov om sammenlægning af kredit- og hypotekforeninger m. v.

Af: Boligminister Aage Hastrup (KF)
Samling: 1969-70
Status: Tilbagetaget
Efter lovforslaget åbnedes adgang til, at kreditforeninger indtil 1. oktober 1970 kunne sammenlægges med andre kreditforeninger og hypotekforeninger. Endvidere skulle boligministeren kunne godkende, at kreditforeninger, hypotekforeninger og foreninger, der var dannet ved den foran omtalte sammenlægning, kunne samarbejde med det formål at udstede fællesobligationer.

Om baggrunden for og hensigten med forslaget, der må ses i sammenhæng med de af boligministeren iøvrigt fremsatte forslag vedrørende realkreditten, var givet følgende oplysninger i bemærkningerne til forslaget:

„I kommissoriet for den realkreditkommission, som blev nedsat den 21. december 1966, udtales bl. a. følgende:

„De ændringer i den kommunale inddeling, som forventes gennemført i de nærmest kommende år, vil gøre det nødvendigt at ændre kredit- og hypotekforeningslovgivningens bestemmelser om foreningernes udlånsadgang. Regeringen har fundet det hensigtsmæssigt, at også andre realkreditproblemer tages op til undersøgelse, og har besluttet at nedsætte en kommission med den opgave at overveje en almindelig revision af realkreditlovgivningen.

I kommissionens overvejelser skal indgå en undersøgelse af, om den nuværende, historisk betingede opdeling i særskilte institutter for 1., 2. og 3. prioritetslån bør søges afløst af en samlet realkreditlångivning, eller om der bør tilstræbes et nærmere samarbejde om långivning og obligationsudstedelse."

Under kommissionens arbejde er der mellem de bestående kreditforeninger og hypotekforeninger opnået enighed om at tilstræbe en forenkling efter følgende retningslinjer:

1. Grænsen mellem den hidtidige kreditforeningsbelåning og hypotekforeningsbelåning ophæves, således at der fremtidig kun bliver 2 realkreditlag: Institutioner, som yder lån mod 1. prioritets panteret (de hidtidige kredit- og hypotekforeninger), og institutioner, der yder lån mod sekundær panteret (de i henhold til særlige love oprettede realkreditfonde).

2. Antallet af 1. prioritetsinstitutter reduceres væsentligt gennem sammenlægning af en række bestående kredit- og hypotekforeninger.

3. Et antal af 1. prioritetsinstitutterne indgår i et samarbejde om anvendelse af fællesobligationer med henblik på eventuel senere sammenlægning.

4. Ved fastsættelse af institutionernes geografiske udlånsområder ophæves den hidtidige sondring mellem foreninger, som kun yder lån i købstæder, og foreninger, som kun yder lån uden for købstæder. Herved bortfalder de problemer, som kommunalreformens gennemførelse den 1. april 1970 ellers ville rejse."

Lovforslaget behandledes i folketinget sammen med de af boligministeren fremsatte forslag til lov om ændring af lov om kreditforeninger, forslag til lov om ændring af lov om hypotekforeninger og forslag til lov om ændring af lov om boligbyggeri samt de af finansministeren fremsatte forslag til lov om ændring af ligningsloven. (Ændringer vedrørende bolig i egen ejendom) og forslag til lov om boligsparekontrakter.

Med hensyn til ordførernes indstilling til det fremsatte kompleks af lovforslag vedrørende realkreditten henvises til omtalen af forslag til lov om ændring af lov om kreditforeninger, se side 471.

Med gennemførelsen af det af boligministeren senere fremsatte forslag til lov om realkreditinstitutter var der ikke længere behov for nærværende lovforslag, og dette blev da også derefter taget tilbage af boligministeren.
Partiernes ordførere
Helge Nielsen (S), Knud Østergaard (KF), Ib Germain Thyregod (V), Niels Helveg Petersen (RV), Sigurd Ømann (SF) og Erik Sigsgaard (VS)