Luk

Luk
Luk

Luk

L 68 Lov om ændring af lovgivningen om kommunale forhold.

(Kommunernes styrelse, regulering af kommunegrænser og udpegning af kommunale repræsentanter i nævn, råd m. m.).

Af: Indenrigsminister H. C. Toft (KF)
Samling: 1969-70
Status: Stadfæstet
Lov nr. 125 af 25-03-1970
Ved loven, der trådte i kraft den 1. april 1970, ophævedes bestemmelsen i § 9 i lov nr. 223 af 31. maj 1968 om kommunernes styrelse om amtmandens ret til uden stemmeret at overvære amtsrådets møder samt bestemmelsen om, at amtmanden skal underrettes om, hvilke sager der vil komme til behandling på møderne. I tilslutning hertil ophævedes endvidere bestemmelsen om amtmandens pligt til efter anmodning fra amtsrådet at yde bistand ved løsningen af opgaver af fælles kommunal interesse i amtsrådskredsen. Herefter er amtmanden taget helt ud af styrelsesloven, bortset fra formandskabet i tilsynsrådet, der anses for en statslig funktion.

I styrelseslovens § 16 blev indføjet en ny bestemmelse, hvorefter der med tilsynsmyndighedens samtykke kan ydes diæter til et medlem af kommunalbestyrelsen, der dokumenterer tabt arbejdsfortjeneste som følge af deltagelse i kursus m. v., der må anses af betydning for udøvelsen af hvervet som kommunalbestyrelsesmedlem.

Endvidere skal nævnes, at økonomiudvalgets maksimale medlemstal ved loven forhøjes fra 5 til 7.

De foran nævnte ændringer i styrelsesloven blev alle indføjet under lovforslagets behandling i folketinget. Herudover indeholder loven visse ændringer dels i loven om kommunernes styrelse, som i alt væsentligt er af teknisk karakter dels bestemmelser om en tidsbegrænset adgang til for indenrigsministeren efter indstilling fra kommunalreformkommissionen at gennemføre en regulering af kommunernes grænser, hvis der fra lokal side fremsættes ønske herom. I relation til ændringerne i styrelsesloven skal yderligere nævnes, at der blev åbnet mulighed for, at Odense kommune i lighed med Frederiksberg, Ålborg og Århus kommuner kan oprette en magistrat. Endelig indeholder loven en overgangsbestemmelse om kommunale organisationers repræsentation i råd, nævn m. v.

Lovforslaget fik en velvillig modtagelse i folketinget. Det henvistes til behandling i et udvalg, som i betænkningen indstillede det til vedtagelse med en række ændringsforslag, som blev stillet af indenrigsministeren, og som er nævnt foran under omtalen af lovens indhold.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 130 stemmer.
Partiernes ordførere
Christian R. Christensen (KF), A. C. Andersen (V), Arthur Jakobsen (RV) og Morten Lange (SF)