Luk

Luk
Luk

Luk

B 23 Forslag til folketingsbeslutning angående midlertidigt stop for udstedelse af arbejdstilladelse til gæstearbejdere.

Samling: 1970-71
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer:

Simonsen, Mads Eg Damgaard, Langkilde, Gerda Møller, Robert Christensen, Jens Frandsen, Eva Ree, Erik Hansen (Ålborg amt), Martin Pedersen, Valbak [næstformand], Finn Christensen, Albertsen, Bundvad, Camre, Erling Dinesen [formand], Anker Jørgensen, Aksel Larsen (fra 20/11 Krog Hansen).

Forslaget havde følgende ordlyd:

„Folketinget opfordrer regeringen til snarest at gennemføre et midlertidigt stop for udstedelse af arbejdstilladelse til gæstearbejdere."

I bemærkningerne til forslaget udtaltes følgende:

„Baggrunden for forslaget er den efterhånden helt uholdbare situation, vi har omkring gæstearbejdernes vilkår her i landet. Et midlertidigt stop må anvendes til at sikre ordnede og socialt forsvarlige forhold for gæstearbejderne.

Den for længst vedtagne registrering af samtlige gæstearbejdere her i landet har endnu ikke fundet sted. Det er en væsentlig grund til, at der ikke er mulighed for at sikre gæstearbejderne betryggende forhold. Tilgangen af gæstearbejdere har endvidere været langt større end antaget, og det hævdes af arbejdsformidlingen, at et stort antal gæstearbejdere har beskæftigelse uden arbejdstilladelse. Den manglende registrering betyder, at der ikke kan føres kontrol med, i hvilket omfang gæstearbejderne underbetales og har for lang arbejdstid. Der er heller ikke skabt sikkerhed for, at gæstearbejderne er syge- og arbejdsløshedsforsikrede.

Der er videre et stærkt behov for effektive helbredsundersøgelser. De bør snarest iværksættes.

Boligspørgsmålet er for mange gæstearbejdere af en sådan karakter, at vi ikke kan være det bekendt. Og hverken uddannelses- eller fritidsproblemer er løst.

Derfor må der stoppes et stykke tid for tilgang af gæstearbejdere, indtil ordnede forhold er tilvejebragt. Stoppet kan vel ikke være totalt; der må være mulighed for dispensation i særlige tilfælde."

Ved forslagets 1. behandling redegjorde arbejdsministeren for situationen, som havde ført ham til med virkning fra d. 6. november at fastsætte, at førstegangstilladelser som hovedregel ikke ville blive imødekommet. Af denne grund førtes den videre debat overvejende på spørgsmålet om den principielle stilling til ønskeligheden af gæstearbejdernes ophold her i landet og de dermed forbundne problemer. Medens der var enighed om, at gæstearbejderne på en række punkter møder alvorlige vanskeligheder, var meningerne delte med hensyn til nødvendigheden af gæstearbejdernes tilstedeværelse.

Udvalget nåede ikke at tilendebringe sit arbejde inden folketingsårets slutning.
Partiernes ordførere
Palle Simonsen (KF), Robert Christensen (V), Erik Hansen (RV), Aksel Larsen (SF), Svend Erik Kjær Rasmussen (VS) og Hanne Reintoft (DKP)