Luk

Luk
Luk

Luk

L 103 Lov om ændring af lov om opførelse af arbejderboliger på landet.

Af: Landbrugsminister Henry Christensen (V)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 211 af 19-05-1971
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Burgdorf, Chr. R. Christensen, Juul-Madsen, Niels Ravn, Niels Eriksen, Jens Chr. Christensen [formand], Søren Jensen, Erik Hansen (Ålborg amt) [næstformand], Kirkegaard, Lindegård Rasmussen, Chr. Thomsen, Poul Dalsager, Anker Jørgensen, Risgaard Knudsen, Th. Mikkelsen, Teichert og Villy Christensen.

Ved loven, der trådte i kraft den 20. maj 1971, er den hidtidige ordning, hvorefter der ydes lavt forrentede lån af statskassen til opførelse af arbejderboliger på landet, afløst af en kombination af statsgaranti for lån og driftslån. Denne foranstaltning er et led i de af regeringen ønskede besparelser på statsbudgettet.

Endvidere er der foretaget en del ændringer i den bestående lov af hensyn til arbejderboliger, der er oprettet i henhold til de før 1. april 1971 gældende love om opførelse af arbejderboliger på landet, ligesom de i lov nr. 241 af 7. juni 1952 indeholdte bestemmelser om brug af visse ejendomme og boliger på landet er overflyttet til den her omhandlede lov.

Ved lovforslagets 1. behandling tog Chr. Thomsen (S), Villy Christensen (SF) og Hanne Reintoft (DK) afstand fra lovforslaget, idet man bl. a. henviste til, at det ramte en gruppe landarbejdere, der alene i kraft af de hidtidige gunstige regler har haft mulighed for at bygge egen bolig, ligesom man fandt, at de nye bestemmelser vil være mere administrationskrævende. De øvrige ordførere fandt ikke, at de samme vanskeligheder gjorde sig gældende.

I udvalgets betænkning stillede landbrugsministeren en række ændringsforslag, tiltrådt af udvalget, i det væsentlige ud fra tinglysningsmæssige hensyn.

Ved 2. behandling udspandt der sig påny en længere debat.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 84 stemmer (KF, V og RV) mod 52 (S, SF, VS og DK).
Partiernes ordførere
Chr. Thomsen (S), Johannes Burgdorf (KF), Niels Eriksen (V), Erik Hansen (RV), Villy Christensen (SF) og Hanne Reintoft (DKP)