Luk

Luk
Luk

Luk

L 19 Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om forbrugsafgifter.

Af: Finansminister Poul Møller (KF)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 509 af 18-12-1970
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Erik Hansen (Vejle amt), Mads Eg Damgaard, Hans Kjær (formand), Jørgen Jensen (fra 10/12 Winther), Jens Frandsen (næstformand), Anders Andersen, Jens Peter Jensen (Sorø amt), Dagmar Andreasen, Jørgen Andersen, Helge von Rosen, Egon Jensen, Lis Groes, Grünbaum, Ove Hansen, Per Hækkerup, Hans Lund og Aksel Larsen.

En væsentlig del af ændringerne er konsekvenser af den nye toldlov. Det har været nødvendigt at tilpasse forbrugsafgiftslovene til afregningsreglerne i toldlovens kap. 8. For så vidt angår merværdiafgiften er der gennemført en tilpasning af lovens regler for fradrag af indgående moms til de afregningsregler for importmoms, som er indeholdt i den samtidig vedtagne toldlov.

For at få ensartede regler med hensyn til opkrævning af renter i tilfælde, hvor fristerne for afgiftsbetaling overskrides, er der i punktafgiftslovene indsat bestemmelser, hvorefter registrerede virksomheder skal betale en rente på 1 pct. månedlig af afgiftsbeløb, som de indbetaler for sent. En sådan bestemmelse om morarente var allerede gennemført for merværdiafgift, som ikke er indbetalt inden betalingsfristens udløb, og en tilsvarende rentebestemmelse gennemførtes ved den nye toldlov med hensyn til told og afgift, der skal svares i forbindelse med indførsel af varer her til landet.

Ved lovændringen gennemføres der endvidere andre regler med hensyn til adgangen til at få afgiftsfri vin og spiritus til fremstilling af levnedsmidler. Reglerne indeholder en vis begrænsning ud fra kontrolmæssige grunde.

Endelig kan nævnes, at visse frugtdrikke fremstillet af saft, der hidtil har været pålagt mineralvandsafgift, ved lovændringen fritages for denne afgift.

Under behandlingen i folketinget blev der vedtaget ændringsforslag om bl. a. afgiftslempelse for chokolademælkspulver og afgiftslempelse for neonrør og tilsvarende lysrør. Endvidere ophæves afgiften efter loven om forbrugsbegrænsende foranstaltninger for så vidt angår en række løsdele, f. eks. grammofonmotorer og pick-up'er samt kabinetter og møbler til afgiftspligtige varer.

Forslaget fik ved 1. behandling stort set en velvillig modtagelse. Dagmar Andreasen (RV) rejste spørgsmålet om afgiften på kakaomælkspulver, medens Aksel Larsen (SF) fandt det vigtigt at fritage værelsesudlejning for moms. Det fremgår af det nedsatte udvalgs betænkning, at man især har beskæftiget sig med anvendelsen af afgiftsfri spiritus og især til fremstilling af levnedsmidler og med afgiftslempelse for chokolademælkepulver. Det sidste resulterede i et ændringsforslag, der ved 2. behandlingen blev vedtaget. Et mindretal (S+SF) stillede forslag om momsfritagelse for værelsesudlejning. Dette forslag blev nedstemt ved 2. behandlingen.

Ved 3. behandling vedtoges forslaget enstemmigt.
Partiernes ordførere
Egon Jensen (S)