Luk

Luk
Luk

Luk

L 2 Finanslov for finansåret 1. april 1971-31. marts 1972.

Af: Finansminister Poul Møller (KF)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. B 1 af 31-03-1971
Efter 1. behandling henvist til finansudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Finanslovforslaget udviste ved fremsættelsen samlede indtægter til et beløb af ca. 41,1 milliarder kroner og udgifter til et beløb af ca. 37,7 milliarder kroner, hvilket gav et kasseoverskud på næsten 3,5 milliarder kroner. De tilsvarende tal i den vedtagne finanslov blev: indtægter ca. 40,8 milliarder kroner, udgifter ca. 37,7 milliarder kroner, kasseoverskud ca. 3,1 milliarder kroner.

Samtidig med fremsættelsen af finanslovsforslaget blev der til folketingets orientering fremlagt budgetoverslag for de tre følgende finansår 1972-73, 1973-74 og 1974-75.

Ved finanslovens mundtlige fremsættelse redegjorde finansministeren for hovedtrækkene i budgetterne for de kommende fire finansår og resumerede den statsfinansielle udvikling i 1969-70 og 1970-71.

Han fremhævede, at finanslovsforslaget viste den konsolidering, der har fundet sted i den danske økonomi, hvilket fremgår af, at der regnes med et kasseoverskud på næsten 3½ milliard kr. efter at samtlige anlægsudgifter er betalt over driften og efter at et beløb på 570 mill. kr. er overført til pensionsfonden til obligationskøb.

Ved 1. behandling talte partiernes finanspolitiske ordførere.

Endvidere talte Knud Hertling (Grønland), Søgaard (S), Johan Nielsen (S), Aksel Larsen (SF), Kai Moltke (u.p.) Grünbaum (S), Per Hækkerup (S), økonomiministeren og statsministeren.

Hanne Reintoft (DK) stillede følgende forslag om motiveret dagsorden:

„Idet folketinget henstiller til regeringen at fremsætte lovforslag, hvorefter al moms på fødevarer fjernes, fortsætter tinget behandlingen af finanslovforslaget."

Dagsordensforslaget blev forkastet med 127 stemmer mod 3 (VS og DK). 1 medlem [Kai Moltke (u.p.)] tilkendegav, at han hverken stemte for eller imod.

Forslaget blev henvist til finansudvalget. I betænkningen fra udvalget oplystes det, at et mindretals (socialdemokratiets og socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget) stemmeafgivning ved lovforslagets 2. behandling ikke kan tages som udtryk for en accept af regeringens spareforslag, ligesom socialistisk folkepartis medlem af udvalget erklærede, at hans parti ville stemme imod en række militære bevillinger.

2. behandling af finanslovforslaget blev kort, og det blev derefter på ny henvist til finansudvalget, der afgav tillægsbetænkning med 283 ændringsforslag fra ministrene og 32 ændringsforslag fra et mindretal.

Et flertal (KF, V, RV) indstillede forslaget til vedtagelse med de af ministrene stillede ændringsforslag.

Et mindretal (S) stillede visse ændringsforslag og ville ved 3. behandling nærmere motivere sin stilling.

Et andet mindretal (SF) udtalte, at det ikke kunne stemme for det foreliggende forslag til finanslov.

Uden for betænkningen var der stillet 13 ændringsforslag af finansministeren, 2 ændringsforslag af SF og 2 ændringsforslag af VS.

Ved 3. behandling talte foruden partiernes finanspolitiske ordførere Kai Moltke (u.p.), Rosing (Grønland), Frode Jakobsen (S) samt ministeren for Grønland og justitsministeren.

Finansloven blev vedtaget med 135 stemmer mod 11 (SF, VS og DK).
Partiernes ordførere
R. Lysholt Hansen (S), Niels Ravn (KF), Mads Eg Damgaard (KF), Grethe Philip (RV), Poul Dam (SF), Erik Sigsgaard (VS) og Hanne Reintoft (DKP)