Luk

Luk
Luk

Luk

L 54 Lov om ændring af lov om prisstop.

(Midlertidig forlængelse af prisstoppet).

Af: Minister for handel, håndværk industri og søfart Knud Thomsen (KF)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 60 af 26-02-1971
Efter 1. behandling henvist til udvalget på 21 medlemmer, som blev nedsat angående forslag til lov om prisstop, se nærmest foregående sag.

Loven havde følgende ordlyd:

"§ 1. I lov nr. 423 af 9. oktober 1970 om prisstop affattes § 10, stk. 3 og stk. 4, således:

"Stk. 3. Monopoltilsynet kan kun godkende forhøjelse af de priser, der er omhandlet i § 4, stk. 1 og 2, i lov om afsætning af danske landbrugsvarer m. m., hvis der foreligger forhold som nævnt i § 1, stk. 2.

Stk. 4. Loven bortfalder fra det tidspunkt, handelsministeren fastsætter."

§ 2. Loven træder i kraft den 1. marts 1971.

§ 3. Lovforslaget kan stadfæstes straks efter dets vedtagelse."

Loven bortfaldt den 3. april 1971, hvor den afløstes af loven om priser og avancer, som trådte i kraft nævnte dato, se nærmest følgende sag.

Om baggrunden for lovforslagets fremsættelse henviste handelsministeren i fremsættelsestalen til, at det var uvist, om problemerne omkring overenskomstfornyelserne kunne blive afklaret så betids, at regeringen ville få mulighed for at fremsætte et prislovsforslag inden prisstoppets udløb den 1. marts 1971. Handelsministeren tilføjede, at det var hans hensigt at fremsætte forslag til en ny prislovgivning, så snart situationen på arbejdsmarkedet var tilstrækkeligt afklaret med henblik på at lade prisstoppet afløse af en mere fleksibel lov om priser og avancer.

Lovforslaget fik en blandet modtagelse i folketinget, men blev dog anbefalet til vedtagelse af såvel regeringspartiernes ordførere som af den socialdemokratiske ordfører, Erling Dinesen. Sidstnævnte fandt det indlysende, at man ikke kunne have en periode, hvor man hverken havde prisstop eller den bebudede lovgivning, der skulle afløse loven om prisstop, men han beklagede stærkt, at det ikke havde været muligt at få regeringen til at erkende det usaglige i fortsat at holde den kommende prislovgivning tilbage. Derimod gav Aksel Larsen (SF), Sigsgaard (VS) og Hanne Reintoft (DK) alle udtryk for, at de ikke kunne medvirke til lovforslagets vedtagelse.

I den af folketingsudvalget afgivne betænkning indstillede et flertal (udvalget med undtagelse af Aksel Larsen) lovforslaget til vedtagelse med en enkelt af handelsministeren foreslået ændring, som var af redaktionel karakter. Aksel Larsen gav ved 2. behandling udtryk for, at hans parti ville afholde sig fra at stemme, da hele prisstoplovgivningen og dens praktisering alene måtte være regeringens ansvar.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 106 stemmer; 10 medlemmer (SF, VS og DK) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Erling Dinesen (S), Hans Kjær (KF), Niels Helveg Petersen (RV), Aksel Larsen (SF), Erik Sigsgaard (VS) og Hanne Reintoft (DKP)