Luk

Luk
Luk

Luk

L 87 Lov om afhjælpning af præstemangelen.

Af: Kirkeminister Arne Fog Pedersen ()
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 97 af 17-03-1971
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Burgdorf, Karen Thurøe Hansen, Adam Møller, Ulla Worm, Evan Jensen, Damsgaard [formand], Niels Jørgen Nielsen, Samuelsen [næstformand], Meta Ditzel, Kirkegaard, Ejner Nielsen, Camre, Jørgen Peder Hansen, Orla Møller, Johan Nielsen, Knud Nielsen og Morten Lange.

Loven har følgende ordlyd:

,,§ 1. Kirkeministeren kan give personer, der har bestået afsluttende eksamen fra et dansk seminarium, som uddanner lærere til folkeskolen, samt personer, der over for kirkeministeren godtgør at have tilsvarende kundskaber, tilladelse til at søge præsteembede i folkekirken.

Stk. 2. Tilladelse kan kun gives, hvis ansøgeren er fyldt 35 år og har bestået en af kirkeministeren fastsat prøve.

Stk. 3. Kirkeministeren fastsætter nærmere bestemmelser om undervisningen af personer, der ønsker at indstille sig til prøven, og om prøvens afholdelse.

§ 2. Personer, der har opnået tilladelse til at søge præsteembede i henhold til § 1, stk. 1, kan stadfæstes som præster for valgmenigheder.

§ 3. Personer, der har opnået tilladelse til at søge præsteembede i henhold til § 1, stk. 1, skal, forinden de ansættes i præstestilling eller stadfæstes som valgmenighedspræst, aflægge folkekirkens præsteløfte.

§ 4. Udgifter vedrørende den i § 1 nævnte undervisning og prøve afholdes af præsteembedernes fællesfond.

Stk. 2. Af samme fond kan der efter kirkeministerens bestemmelse ydes tilskud til personer, der forbereder sig til prøven.

§ 5. Loven træder i kraft den 1. april 1971 og gælder indtil den 31. marts 1981.

§ 6. Loven gælder ikke for Grønland."

Som begrundelse for lovforslagets fremsættelse henviste kirkeministeren til den i de sidste 15 år stadig stigende mangel på ansøgere til ledige præsteembeder. Dette foranledigede i 1969 biskopperne til at henstille til ministeriet, at der blev etableret en midlertidig ekstraordinær præsteuddannelse. Ministeriet lod spørgsmålet gøre til genstand for nærmere overvejelse i et udvalg, som i januar måned 1970 afgav en betænkning (nr. 562), hvori der stilles forslag om en midlertidig udvidelse af den kreds af personer, som i henhold til § 2 i lov af 16. juni 1962 om adgang til præsteembeder i folkekirken kan opnå adgang til at søge præsteembede.

Lovforslaget svarede i det væsentlige til det af udvalget udarbejdede forslag. I fremsættelsestalen fremhævede kirkeministeren, at det med fremsættelsen af lovforslaget ikke var hensigten at rokke ved det synspunkt, at den teologiske embedseksamen fortsat må være den normale uddannelse for folkekirkens præster. At der er tale om en af de øjeblikkelige forhold affødt undtagelse understreges også af lovens begrænsede gyldighedsperiode.

Lovforslaget blev ved 1. behandlingen mødt med betinget tilslutning fra partiernes ordførere bortset fra Hanne Reintoft (DK), der med henvisning til dalende interesse for folkekirken ikke mente, at der var brug for flere præster. Udenfor ordførernes rækker talte Johan Nielsen (Fær.), som stærkt imødegik talen om de tomme kirker.

Lovforslaget henvistes til behandling i et udvalg, som i en enstemmig betænkning bl. a. udtalte:

„Udvalget har indgående drøftet spørgsmålet om afhjælpning af præstemangelen og de foranstaltninger, med hvilke præstemangelen kan søges imødegået ud over gennemførelsen af det foreliggende lovforslag. Udvalget henstiller til kirkeministeren at fremme bestræbelserne for at søge pastoratsinddelingen ændret ved omlægning af små sogne og nedlæggelse af embeder med ringe befolkningsunderlag, idet der dog bør tages hensyn til de problemer, der kan opstå for de små øsamfund, hvis en rimelig kirkelig betjening skal opretholdes. Endvidere opfordrer udvalget ministeren til at gennemføre enhver mulig foranstaltning, der kan medvirke til en udligning af den nuværende ulige arbejdsdeling mellem folkekirkens præster.

Udvalget har bemærket, at det fra mange sider er angivet som væsentligt, at de efter lovforslaget uddannede præster har et rimeligt kendskab til græsk, og kan tilslutte sig, at de af ministeren herom angivne planer bliver virkeliggjort."

Udvalget indstillede lovforslaget til vedtagelse med en enkelt af kirkeministeren foreslået ændring, hvorefter kompetencen til at give tilladelse til at søge præsteembede efter loven tillægges kirkeministeren. Efter lovforslaget skulle tilladelsen gives ved kgl. resolution. Ændringsforslaget må ses i sammenhæng med det af ministeren for statens lønnings- og pensionsvæsen fremsatte lovforslag om en væsentlig begrænsning af kredsen af tjenestemænd, som udnævnes af kongen.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 142 stemmer; 3 medlemmer (VS og DK) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Ejner Nielsen (S), Johannes Burgdorf (KF), Evan Jensen (V), Ole Samuelsen (RV), Morten Lange (SF) og Hanne Reintoft (DKP)