Luk

Luk
Luk

Luk

B 18 Forslag til folketingsbeslutning om udflytning af statsinstitutioner m. v.

Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Camre, Gorrsen, Thomas Have, Anker Jørgensen, Evald Kristensen, Bertel Pedersen, Tastesen, Poul Dam, Lütken, H. C. Toft, Burgdorf, Gerda Møller [formand], Nathalie Lind [næstformand], Holger Hansen, Kristen Østergaard, Dahlgaard og Svend Haugaard.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende indhold:

„Folketinget opfordrer regeringen til

1.
- at udflytte motorregistreringskontoret til Tønder,

- at udflytte statens husdyrbrugsforsøg til et egnsudviklings- område,

- at udflytte vandbygningsvæsenet til Thisted og

- at sammenlægge statsskovvæsenet og klitdirektoratet og udflytte dette nye direktorat til et egnsudviklingsområde,

2.
- at overveje udflytning i de tilfælde, hvor statsinstitutioner, direktorater m. v. planlægger nybyggeri, nyetablering eller væsentlig forandring af lokaler,

3.
- i de kommende år systematisk at planlægge yderligere udflytninger og

4.
- ved oprettelse af nye institutioner at tage egnsudviklings- og spredningsmæssige hensyn."

I de bemærkninger, der ledsagede forslaget, oplyste forslagsstillerne følgende:

„Den tidligere regering iværksatte en række udflytninger af statsinstitutioner og planlagde yderligere udflytninger for de kommende år. Forslaget tilsigter, at regeringen fører denne planlægning ud i praksis og i øvrigt på et bredere felt bevidst planlægger og iværksætter udflytninger fra hovedstadsområdet som et led i en samlet indsats for at fremme vækst og udvikling i andre dele af landet.

Udflytning af statsinstitutioner, direktorater m. v. må ses som et led i en aktiv egnsudviklingspolitik, hvorfor en placering i de egentlige egnsudviklingsområder må have fortrinsret i de tilfælde, hvor saglige hensyn ikke taler imod det.

Forslagsstillerne lægger op til en systematisk vurdering af mulighederne for udflytning dels ved, at udflytning kommer under realitetsbehandling, hver gang en statsinstitution m.v. ønsker at foretage væsentlige bygningsmæssige ændringer i institutionens lokaleforhold, dels ved bevidst at planlægge en fortsat udflytning i de kommende år."

Ved 1. behandling redegjorde økonomi- og budgetministeren for arbejdet med udflytningsproblemerne siden nedsættelsen af et udvalg herom i 1961, idet han konstaterede, at regeringen har foranlediget, at udflytningsspørgsmålet er taget op til en mere systematisk gennemgang med henblik på formulering af en egentlig praktisk udflytningspolitik. Ministeren gennemgik de konkrete forslag og udtalte, at regeringen — med de hertil gjorte bemærkninger — også kunne tiltræde disse. Noget var allerede fuldført, og resten var under behandling med henblik på en endelig afklaring.

Forslaget blev i øvrigt vel modtaget af ordførerne for de fire største partier, hvorimod Poul Dam (SF) var kritisk indstillet over for udflytningsproblematikken og krævede en nøjere analyse af fordele og omkostninger.

Udvalget, hvortil forslaget henvistes, nåede ikke at tilendebringe behandlingen inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), H. C. Toft (KF), Ib Stetter (KF), Nathalie Lind (V) og Svend Haugaard (RV)