Luk

Luk
Luk

Luk

B 5 Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af skolepengebetaling på lærlingeskolerne.

Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalget for undervisning og uddannelse.

I forslaget til folketingsbeslutning opfordres regeringen til at fremsætte lovforslag om ophævelse af skolepengebetaling på lærlingeskolerne med virkning fra 1. april 1972.

Som begrundelse for forslaget udtaler venstre, at det er på tide, at de erhvervsmæssige uddannelser prioriteres højere end hidtil af det offentlige og i hvert fald således, at betalingsprincippet forlades for så vidt angår denne undervisning.

Forslagsstillerne finder, at der må antages at være forståelse i erhvervslivet for, at afskaffelsen af skolepengebetalingen ikke skal komme arbejdsgiveren til gode, hvorfor regeringen opfordres til at fremsætte lovforslaget således, at den del af lærlingens løn, som hidtil har været ydet i form af skolepengebetaling, tillægges den overenskomstmæssige lærlingeløn, således at den udbetales lærlingene som et løntillæg.

Ved 1. behandling erklærede undervisningsministeren, at han kunne give fuld tilslutning til tanken om bortfald af skolepengene i forbindelse med lærlingeuddannelserne, men han fandt at man burde overveje hele spørgsmålet om finansieringen af de faglige grunduddannelser under ét og ikke blot som i det foreliggende forslag tage stilling til en del af problemerne. Han fandt, at dette kunne ske i forbindelse med det kommende forslag om erhvervsfaglige forsøgsuddannelser, jfr. side 340.

Desuden var han betænkelig ved den foreslåede form, idet lærlingelønnen fastsættes ved kollektive overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter, og den foreslåede ordning griber ind på det overenskomstmæssige område, idet man gennem en lov ændrer de overenskomstmæssigt fastsatte lønninger.

Ordførerne for de øvrige partier var af samme opfattelse som undervisningsministeren.

Forslaget blev henvist til udvalget for undervisning og uddannelse, som imidlertid ikke afgav betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Poul Søgaard (S), Bo Kristensen (KF), Robert Christensen (V), Ole Vig Jensen (RV) og Kristine Heltberg (SF)