Luk

Luk
Luk

Luk

B 7 Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af et institut for almen medicin.

Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Camre, Albertsen, Erik Andersen (Fr.borg amt), Auken, Finn Christensen, Knud Nielsen, Erling Olsen, Kurt Brauer, Inger Lise Petersen, H. C. Toft, Stæhr Johansen, Karen Thurøe Hansen [næstformand], Nathalie Lind, Holger Hansen [formand], Merete Bjørn Hanssen, Meta Ditzel og Samuelsen.

Forslaget til folketingsbeslutning lød således:

„Folketinget opfordrer regeringen til at tage initiativ til oprettelsen af et institut for almen medicin med tilhørende lærestol ved et af de lægevidenskabelige fakulteter."

I bemærkningerne til forslaget var bl. a. anført følgende:

"Baggrunden for ønsket om oprettelsen af en lærestol og et institut i almen medicin er bl. a. den stagnation i tilgangen til almen praksis, som har vist sig i de senere år. (Almen medicin er det medicinske „speciale", der beskæftiger sig med de sygdomsområder, som den praktiserende læge specielt kommer i berøring med).

De sidste 10 år har nettotilgangen til almen praksis været på i alt 14 praktiserende læger, hvorimod antallet af hospitalslæger er steget meget væsentligt.

Denne stagnerende tilgang samt aldersfordelingen blandt de praktiserende læger, hvor 52 pct. i 1968 var over 50 år, indebærer fare for, at den primære sundhedstjeneste i løbet af en kortere årrække kommer ud for et totalt sammenbrud, medmindre der træffes foranstaltninger til at vende udviklingen.

Som et af midlerne hertil foreslår forslagsstillerne oprettet et institut for almen medicin. Den praktiserende læge behandler i dag ca. 80 pct. af samtlige sygdomstilfælde. Alligevel er såvel den medicinske uddannelse som efteruddannelsen centreret omkring hospitalsafdelinger, hospitalslæger og hospitalspatienter."

Ved 1. behandling udtalte undervisningsministeren, at også han anså det for vigtigt at bevare og styrke tilgangen til almen praksis således som det var tilsigtet med forslaget, men han mente, at dette formål bedre kunne realiseres ved at følge et af Københavns universitet fremsat forslag om at udbygge instituttet for socialmedicin, hvilket synspunkt Camre (S) tilsluttede sig. H. C. Toft (KF), Samuelsen (RV) og Kurt Brauer (SF) gav også udtryk for deres positive holdning over for forslagets formål.

Af den af udvalget afgivne beretning fremgår, at der nedsættes et sagkyndigt udvalg, hvis betænkning skal forelægges undervisningsudvalget senest d. 15. september 1972.

I beretningen udtales bl. a. følgende:

„Udvalget er enig om, at en væsentlig forudsætning for at stimulere og dermed sikre tilgangen af læger til almen praksis er en reorganisering af faget almen medicin. Udvalget har med undervisningsministeren drøftet denne problematik, og ministeren har erklæret sig enig i, at et første skridt henimod oprettelsen af et institut for almen medicin bør være, at den på finanslovens § 20.6.02 søgte stilling i social medicin (almen praksis) ændres til en stilling i almen medicin med den stillingsbeskrivelse for professorat i almen medicin, som fremgår af skrivelse af 16. marts 1972 fra studienævnet ved Københavns universitet til udvalget. Udvalget er bekendt med, at denne ændring skal tiltrædes af konsistorium og godkendes af lønningsrådet. Udvalget forudsætter, at stillingen derefter opslås til besættelse snarest muligt.

Udvalget har endvidere drøftet det af undervisningsministeren foreslåede sagkyndige udvalg til behandling af spørgsmålet om oprettelse af et eller flere institutter i almen medicin. I overensstemmelse med det bl. a. af sundhedsstyrelsen anførte finder udvalget, at almen medicin bør betragtes som et klinisk fag, der bør placeres som en selvstændig enhed i samarbejde med dels kliniske sygehusafdelinger dels teoretiske institutter, herunder også institut for social medicin.

Udvalget er ud fra denne forudsætning enig i, at der nedsættes et sagkyndigt udvalg med repræsentation for bl. a. de tre universiteter, den almindelige lægeforening, dansk medicinsk selskab og foreningen af yngre læger til at behandle det foreliggende forslag om oprettelse af institutter for almen medicin. Det er udvalgets ønske, at de forsøgsordninger, der er foreslået af Århus universitet, skal indgå i det sagkyndige udvalgs overvejelser, ligesom udvalget ønsker at understrege, at der ikke nødvendigvis skal tilstræbes samme udvikling ved alle tre universiteter, idet der børe være mulighed for forsøgsmæssige ordninger efter de enkelte universiteters ønske.

Udvalget ønsker hermed at tilkendegive, at oprettelse af instituttet i almen medicin er forudsætningen for, at de forventninger, folketinget stiller til ikrafttræden af den i sidste folketingssamling vedtagne lov om offentlig sygesikring, kan opfyldes. Udvalget ønsker, at disse hensyn tillægges øget vægt ved den kommende prioritering i forbindelse med udbygningen af den medicinske uddannelse."
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), H. C. Toft (KF), Nathalie Lind (V), Ole Samuelsen (RV) og Kurt Brauer (SF)