Luk

Luk
Luk

Luk

L 100 Forslag til lov om ændring af lov om slagtning, forhandling, udførsel og indførsel af fjerkræ m. v.

(Ændringer med henblik på Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber).

Af: Landbrugsminister Ib Frederiksen (S)
Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov om handel med smør og fremmede landbrugsprodukter m. fl. lovforslag, se side 419.

Lovforslaget fremsattes for at bringe den gældende lov i overensstemmelse med reglerne i De europæiske Fællesskaber med henblik på Danmarks indtræden i fællesskaberne. Lovforslaget tilsigtede alene at ændre de bestemmelser, som må anses for at være uforenelige med fællesskabernes regler om fri konkurrence, og at tilvejebringe den i tredie del, afdeling 1, kapitel 3, i traktat om oprettelse af Det europæiske økonomiske Fællesskab omhandlede harmonisering af lovgivningen.

Af hidtil gældende bestemmelser, der foresloges ændret eller ophævet, kan nævnes følgende:

a. Bestemmelsen i.§ 2 om, at kun fjerkræ, der er slagtet på de af landbrugsministeren autoriserede fjerkræslagterier, må forhandles her i landet eller udføres her fra landet.

b. Bestemmelsen i § 4, stk. 1, om, at autorisation til udførsel af levende fjerkræ kan betinges af erlæggelse af en i forhold til salget fastsat afgift.

c. Bestemmelsen i § 5, stk. 4, om, at kun fjerkræ hidrørende fra autoriserede fjerkræslagterier må anvendes i virksomheder til tilvirkning af konserves til eksport.

d. Bestemmelsen i § 7 stiller ufravigelige krav om tilladelse eller autorisation ved indførsel her til landet og genudførsel her fra landet af udenlandsk fjerkræ, såvel levende som slagtet, eller heraf tilvirket konserves eller andre levnedsmidler. Endvidere kan der efter de gældende regler opkræves en i forhold til indførslen henholdsvis udførslen fastsat afgift. Disse bestemmelser er heller ikke forenelige med reglerne i fællesskaberne, og bestemmelserne i § 7 foresloges derfor erstattet af en bemyndigelse for landbrugsministeren til at fastsætte nærmere regler om indførsel her til landet og genudførsel af slagtet fjerkræ samt konserves eller andre levnedsmidler tilvirket af fjerkræ. Det ansås for hensigtsmæssigt at opretholde en bestemmelse som denne bl. a. af hensyn til eventuel indførsel af fjerkræ fra lande uden for fællesskaberne. Der skulle i medfør af bestemmelsen bl. a. kunne fastsættes kvalitets- og sundhedskrav til samt bestemmelser om mærkning af sådant fjerkræ m. v. og om, at indførsel og genudførsel kun må ske i henhold til særlig autorisation.

Udvalget, hvortil lovforslaget med flere andre lovforslag henvistes, afgav den 1. oktober en beretning, hvori bl. a. anførtes følgende:

„Da spørgsmålet om Danmarks eventuelle tiltrædelse af De europæiske Fællesskaber endnu ikke er afgjort, har udvalget ikke taget endelig stilling til lovforslagene."
Partiernes ordførere
Erik Worm (S), H. C. Toft (KF), Svend Karlskov Jensen (V), Erik Hansen (RV) og Morten Lange (SF)