Luk

Luk
Luk

Luk

L 115 Lov om ændring af lov om kontinentalsoklen.

Af: Justitsminister K. Axel Nielsen (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 278 af 07-06-1972
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om udnyttelse af sten, grus og andre naturforekomster i jorden og på søterritoriet, se side 282.

Loven giver mulighed for at give tilladelser til optagelse af råstoffer på kontinentalsoklen som eneretsbevillinger.

Eneretstilladelse kan kun gives til virksomheder, der drives i aktieselskabsform og gives for indtil 15 år ad gangen. De nærmere vilkår, som kan indeholdes i tilladelsen er nærmere beskrevet i loven.

Der vil fortsat være mulighed for at give individuelle tilladelser, der ikke er omfattet af en eneretsbevilling.

Der gives ministeren for offentlige arbejder mulighed for at tilbagekalde tidligere givne tilladelser, hvis der meddeles en eneretstilladelse. I sådanne tilfælde gives der den, hvis tilladelse tilbagekaldes, mulighed for erstatning.

Et af folketinget nedsat udvalg skal holdes løbende underrettet om administrationen af tilladelser og skal have forelagt sager, hvor der agtes udstedt en eneretstilladelse, forinden endelig beslutning herom træffes.

Lovforslaget må ses i sammenhæng med forslag til lov om udnyttelse af sten, grus og andre naturforekomster i jorden og på søterritoriet, se side 282. Dette indeholdt i sin oprindelige form mulighed for at give tilladelser for søterritoriets vedkommende som eneretsbevillinger, hvorfor det fandtes naturligt at åbne en tilsvarende mulighed for sokkelområdet.

Som det fremgår af omtalen af det nævnte lovforslag, ændredes dette under behandlingen i folketinget, således at muligheden for eneretstilladelser udgik af lovforslaget. Denne mulighed ønskedes imidlertid bevaret for sokkelområdet. Dette forhold medførte en række ændringer i nærværende lovforslag af redaktionel karakter.

Lovforslaget, der behandledes sammen med det nævnte lovforslag, gav ikke anledning til særlig debat i folketinget.

Det vedtoges enstemmigt ved 3. behandling.
Partiernes ordførere
Karl Johan Mortensen (S), Henning Andersen (KF), Ove Guldberg (V), Erik Nordqvist (RV) og Holger Vivike (SF)