Luk

Luk
Luk

Luk

L 119 Lov om ændring af byggeloven.

(Om partikelforurening, bevægelseshæmmede m. v.).

Af: Boligminister Helge Nielsen (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 227 af 07-06-1972
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Svend Jakobsen, Ove Hansen, Holst, Søren Jensen (Vejen), Søren B. Jørgensen [næstformand], Tove Lindbo Larsen [formand], Preben Steen Nielsen, Per Dich, Jette Boutrup, Clara Munck, Bendix, Hastrup, Enggaard, Christophersen, Lennart Larson, Dahlgaard og Gudme.

Ved loven gennemføres en ændring af byggelovens § 6, hvorved der især sker følgende ændringer:

1. Der tilvejebringes hjemmel til, at der i bygningsreglementet skal kunne optages regler, der sikrer, at fyringsanlæg indrettes og anvendes således, at de ikke ved partikelforurening medfører væsentlige ulemper.

Reglerne i bygningsreglementet agtes ifølge bemærkningerne til lovforslaget udformet på grundlag af forureningsrådets forslag, som i hovedtræk går ud på følgende:

Efter de hidtil gældende regler skal oliefyr godkendes i sikkerhedsmæssig henseende. Denne typegodkendelse agtes udvidet til også at gælde de fyringstekniske egenskaber, og ordningen skal gælde alle former for automatiske indfyringsanordninger, dvs. ikke alene oliebrændere, men også kulstokere m. v.

De konstruktive krav i bygningsreglementet til skorstenes lysning, konstruktion og højde agtes revideret til sikring af, at skorstenene virker efter hensigten og forurener mindst muligt.

Der må endvidere fastsættes øvre grænser for emission af faste urenheder gældende for alle fyringsanlæg. Grænserne agtes fastlagt på grundlag af et igangværende fællesnordisk undersøgelsesarbejde.

Det skal påhvile ejerne med nærmere fastsatte mellemrum at lade fyrene efterse. Kontrol med overholdelse af bestemmelserne om indretningen og driften tænkes for de mindre fyringsanlæg henlagt til skorstensfejermestrene i forbindelse med de almindelige eftersyn i henhold til skorstensfejerinstruksen. For at sikre en effektiv kontrol med emissionsgrænsernes overholdelse vil det formentlig være nødvendigt for bygningsmyndighederne at foretage stikprøvekontrol.

Kontrollen med partikelforureningen fra de større fyringsanlæg agtes henlagt til de stedlige bygningsmyndigheder, i fornødent omfang bistået af særlig sagkundskab.

Indtil videre agtes emissionsgrænser — og kontrollen med deres overholdelse — for mindre fyringsanlæg kun fastsat for de større byområder. Erfaringerne må da vise, om der er behov for efterhånden at udvide ordningen.

2. Der tilvejebringes ligeledes hjemmel til, at der i bygningsreglementet fastsættes forskrifter, der modvirker, at støj fra byggepladser påfører omgivelserne væsentlige støjulemper.

Det anføres i bemærkningerne, at behovet for støjbegrænsende foranstaltninger ikke kun gælder byggearbejder, men også rene anlægsarbejder (vejarbejder og lign.). Her vil tilsvarende krav i almindelighed kunne gennemføres uden lovhjemmel, idet det offentlige, der står for den altovervejende del af anlægsvirksomheden her i landet, administrativt vil kunne fastsætte forskrifter svarende til bygningsreglementets.

3. Endvidere indføres en bestemmelse om, at der dels for beboelsesbygninger, der opføres til udleje eller til salg som ejerlejligheder, dels for bebyggelser, der er offentlig tilgængelige, i bygningsreglementet kan fastsættes bestemmelser om udformningen af bebyggelsen til sikring af, at den kan benyttes af personer, hvis bevægelses- og orienteringsevne er nedsat.

Ved bestemmelsen sikres, at de bevægelseshæmmede kan få mulighed for at bo og færdes i udlejnings- og ejerlejlighedsbyggeriet, og at de kan benytte andre bebyggelser, såsom posthuse, pengeinstitutter, forsamlingshuse, biografer, butikker, stormagasiner, restauranter, idrætsanlæg og lignende, hvortil almenheden har adgang.

Ud over disse ændringer foretoges en række mindre ændringer i nogle af byggelovens øvrige paragraffer.

Lovforslaget blev i folketinget behandlet sammen med det samtidigt fremsatte forslag til lov om ændring af byggelov for staden København (se nedenfor) og henvist til samme udvalg.

Af udvalgets betænkning fremgår, at boligministeren har tilkendegivet, at han så vidt muligt i folketingsåret 1972-73 vil søge gennemført en koordinering af de to byggelove.

Et mindretal (venstres medlemmer af udvalget) udtalte i betænkningen, at det lægger vægt på, at partikelforureningsbekæmpelsen i den lokale administration henlægges til et eksisterende organ, f. eks. sundhedskommissionen, hvorved administrativ overlapning søges undgået.

Et andet mindretal (socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget) udtalte, at det har den opfattelse, at byggelovene snarest bør optages til revision bl. a. med det formål at få gennemført tidssvarende bestemmelser om indretning af legepladser i forbindelse med nyt boligbyggeri.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med
143 stemmer.
Partiernes ordførere
Svend Jakobsen (S), Clara Munck (KF), Knud Enggaard (V), Lauge Dahlgaard (RV) og Per Dich (SF)