Luk

Luk
Luk

Luk

L 152 Lov om ændring af lov om bekæmpelse af kønssygdomme.

(Udskydelse af revision).

Af: Indenrigsminister Egon Jensen (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 195 af 24-05-1972
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Svend Erik Andersen, Albertsen, Poul Dalsager, Erenbjerg, Hjortnæs (formand), Evald Kristensen, Birte Weiss, Kurt Brauer, Inger Lise Petersen, Ellen Strange Petersen, Adam Møller, Lis Møller, Mette Madsen, Søren Jensen (Hasseris), Raunkjær (fra 10/5 Niels Jørgen Nielsen), Else-Merete Ross, (næstformand) og Skovmand.

Ved loven udskydes revisionen af lov nr. 193 af 4. juni 1947 om bekæmpelse af kønssygdomme, som ændret senest ved lov nr. 177 af 29. april 1970, fra folketingsåret 1971-72 til folketingsåret 1972-73.

Lovforslaget indeholdt forslag om en udskydelse af revisionen til folketingsåret 1973-74. Om baggrunden for forslagets fremsættelse henviste indenrigsministeren bl. a. til, at der efter indenrigsministeriets og sundhedsstyrelsens opfattelse var en række problemer i forbindelse med gennemførelsen af den nye sygesikringsordning samt organisationen af sygebehandlinger uden for sygehuse, der endnu var så uafklarede, at det ville være betænkeligt at fremsætte nærmere retningslinier for kønsygdomsbekæmpelsen på nuværende tidspunkt. Hertil føjede ministeren, at embedslægevæsenet er så centralt placeret i organisationen af bekæmpelsen og behandlingen af kønssygdomme, at en revision af kønssygdomsloven burde afvente en nærmere afklaring af den fremtidige embedslægeordning.

Under forslagets 1. behandling blev der med henvisning til den betydelige stigning i antallet af kønssygdomme udtrykt stor betænkelighed ved den foreslåede udskydelse af revisionen. Forslaget blev derfor henvist til udvalgsbehandling, der resulterede i, at der mellem ministeren og udvalget opnåedes enighed om, at loven optages til revision allerede i folketingsåret 1972-73, idet der som begrundelse herfor anførtes, „at der nu foreligger en nærliggende mulighed for, at der kan gennemføres en revision af embedslægevæsenets ordning allerede i det kommende folketingsår."

Det fremgår iøvrigt af udvalgets betænkning, at udvalget indgående har overvejet mulighederne for en liberalisering af lovens straffebestemmelser, og at udvalget i samråd med ministeren har drøftet teksten i den vejledning, som det efter loven påhviler lægen at udlevere til personer, som behandles for en kønssygdom.

Udvalget noterede sig, at ministeren har givet tilsagn om at ville tage skridt til at søge den omhandlede vejledning afskaffet i dens nuværende form og erstattet af en trykt meddelelse, hvori patienten gøres opmærksom, på den med kønssygdomme forbundne smittefare samt det i loven givne forbud mod samleje eller andet kønsligt forhold.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 158 stemmer.
Partiernes ordførere
Erik Andersen (Sønderjyllands amt) (S), Ellen Strange Petersen (KF), Mette Madsen (V), Else-Merete Ross (RV) og Kurt Brauer (SF)