Luk

Luk
Luk

Luk

L 23 Lov om ændring af lov om børns retsstilling.

(Ophævelse af bidragsfonden).

Af: Justitsminister K. Axel Nielsen (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 38 af 09-02-1972
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Ved lovforslaget, der trådte i kraft den 1. april 1972, er bidragsfonden blevet ophævet, og statskassen indestår herefter for, at bidrag udbetales til de bidragsberettigede.

I den skriftlige fremsættelse anførtes følgende:

„Ved gennemførelsen af loven om børns retsstilling, der trådte i kraft den 1. januar 1961, ophævedes adgangen til at anse flere mænd som bidragspligtige til et barn uden for ægteskab. For så vidt angår børn, født før 1961, opretholdt man som en overgangsbestemmelse den regel, der havde været gældende siden 1938, hvorefter det påhviler hver af flere bidragspligtige til et barn uden for ægteskab at betale det til enhver tid gældende normalbidrag til en bidragsfond under landsnævnet for børne- og ungdomsforsorg.

Bidragsfondens midler er blevet anvendt dels til udbetaling af bidrag til de bidragsberettigede, dels til fremme af børneforsorgsformål i almindelighed, herunder til udlånsvirksomhed.

Antallet af uafsluttede bidragssager i bidragsfonden androg i efteråret 1969 godt 1.200 inkl. knap 800 restancesager og falder årligt med ca. 60 sager bortset fra restancer. Bidragspligt for det sidste barn ophører 1. januar 1979.

Spørgsmålet om en ophævelse af bidragsfonden har været overvejet i en arbejdsgruppe under socialministeriet.

I den betænlming, arbejdsgruppen har afgivet i foråret 1971, er der redegjort for mulighederne for at afvikle bidragsfondens virksomhed, ligesom det foreslås, at bidragsfonden skal indgå i statskassen, der herefter garanterer udbetalingen af bidrag til de bidragsberettigede og endeligt afholder udgifterne herved. Ordningen forudsættes administreret af de sociale udvalg, der allerede nu varetager den forskudsvise udbetaling af andre børnebidrag og inddriver disse hos de bidragspligtige.

Med hensyn til bidragsfondens udlånsvirksomhed foreslås denne administreret af Kongeriget Danmarks Hypotekbank og Finansforvaltning, og det forudsættes, at der fortsat stilles bevillinger til rådighed til de formål, der hidtil har været varetaget, ved tilskud og udlån fra bidragsfonden."

Lovforslaget, der fik tilslutning af alle ordførere, om end Inge Fischer Møller (S) og Kurt Brauer (SF) rejste spørgsmål om hellholdsvis delvist og fuldstændigt at standse opkrævningen af bidrag, blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 129 stemmer.
Partiernes ordførere
Inge Fischer Møller (S), Lis Møller (KF), Nathalie Lind (V), Aage Valbak (RV) og Kurt Brauer (SF)