Luk

Luk
Luk

Luk

L 72 Lov om fyrværkeri.

Af: Justitsminister K. Axel Nielsen (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 193 af 24-05-1972
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Tastesen, Lene Bro, Helle Degn (fra 22/3 Koch), Falk Hansen [næstformand], Thomas Have [formand], Hjortnæs, Otto Mørch, Jette Boutrup, Inger Lise Petersen, Flemming Jensen, Hanne Budtz, Thestrup, Arne Christiansen, A. Chr. Andersen, Søren Jensen, Edele Kruchow og Else-Merete Ross.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven indebærer en skærpelse af reglerne om fyrværkeri. Medens den hidtil gældende lov nr. 18 af 28. januar 1966 (som ophæves ved nærværende lov) først og fremmest havde til formål at forbyde fyrværkeri med knaldeffekt, der kunne forårsage høreskader, indfører loven et almindeligt forbud mod salg og anvendelse af raketter og andet fyrværkeri uden knaldeffekt (§ 2, stk. 1).

Justitsministeren kan fastsætte bestemmelser, hvorefter fyrværkeriartikler helt eller delvis undtages fra bestemmelsen i § 2, stk. 1 (§ 2, stk. 2). Det bemærkes i denne forbindelse, at det af bemærkningerne fremgår, at det er tanken at supplere det tidligere udstedte importforbud mod miniaturekinesere med et forbud mod salg og anvendelse. Det fremgår endvidere, at justitsministeriet finder det forsvarligt foreløbigt kun at forbyde salg og anvendelse af de særlig farlige raketter uden styrepind eller med efterglød, medens der ikke i øvrigt gribes ind mod den traditionelle affyring af raketter omkring nytår. Det vil dog senere om nødvendigt være muligt at skærpe reglerne.

Loven tilsigter endvidere at tilvejebringe en effektiv kontrolmulighed med hensyn til salg af fyrværkeri. Et led i denne kontrol er bestemmelsen i lovens § 4:

„Statens brandinspektion og politiet har til enhver tid uden retskendelse mod behørig legitimation adgang til virksomheder, der fremstiller, indfører eller forhandler fyrværkeri, og kan i forbindelse hermed for fabrikantens eller importørens regning udtage prøver af fyrværkeriartikler og underkaste disse en teknisk undersøgelse."

Loven trådte i kraft den 1. juli 1972 (oprindeligt foreslået den 1. marts 1972).

Lovforslaget fik ved 1. behandling tilslutning fra alle partiernes ordførere. Flere af disse understregede dog, at forbudsbestemmelserne burde administreres liberalt. I øvrigt fremhævedes fra flere sider vigtigheden af en effektiv kontrol.

I udvalgets betænkning siges det bl. a., at udvalget i et samråd med justitsministeren har drøftet spørgsmålet om, hvorvidt der bør stilles strengere krav til opbevaring af fyrværkeri med henblik på i højere grad at sikre sådanne lagre mod tyveri m. v.

Ministeren har i denne forbindelse oplyst, at der også i den kommende bekendtgørelse om fyrværkeri vil blive optaget bestemmelser om opbevaring. Udvalget finder anledning til at opfordre justitsministeren til at søge gennemført en skærpelse af den politimæssige kontrol med disse reglers overholdelse både på fremstillingssteder, i lagerlokaler og i forretningslokaler.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med den ændrede ikrafttrædelsesdato med 148 stemmer mod 1 (Niels Ravn (KF)).
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Flemming Jensen (KF), Arne Christiansen (V), Edele Kruchow (RV) og Jette Boutrup (SF)