Luk

Luk
Luk

Luk

L 97 Forslag til lov om handel med frø, såsæd, læggekartofler og planter.

Af: Landbrugsminister Ib Frederiksen (S)
Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om salg af frugt og gartneriprodukter ved frivillig offentlig auktion, se side 422.

Ved lovforslaget foresloges der bl. a. tillagt landbrugsministeren bemyndigelse til at fastsætte bestemmelser om betingelser for handel med formeringsmateriale af planter, herunder om

1) optagelse af sorter og stammer på officielle sortslister og optagelse af skovfrøplantager, skovfrøbevoksninger og kloner af skovtræer på en officiel kåringsliste,

2) klassificering af formeringsmateriale efter oprindelse, anvendelse, sundhed, kvalitet, behandling m. m.,

3) emballering, plombering og mærkning m. m., og

4) kontrolforanstaltninger og opkrævning af afgifter til dækning af udgifter ved kontrollen.

Lovforslaget fremsattes under hensyntagen til Danmarks eventuelle tilslutning til De europæiske Fællesskaber. Om baggrunden for de foreslåede bestemmelser anførtes i bemærkningerne til lovforslaget bl. a. følgende:

„De europæiske Fællesskaber har i 1966 og årene derefter vedtaget en række direktiver om handel med kløver- og græsfrø, bederoefrø, oliefrø og frø af fiberplanter, grønsagsfrø, skovfrø, såsæd og læggekartofler. Disse direktiver skal respekteres af Danmark efter dansk medlemskab af De europæiske Fællesskaber ved indførelse af en dansk lovgivning indenfor de i direktiverne angivne rammer. Formålet med de i direktiverne indeholdte ordninger er at forbedre kvaliteten af de nævnte produkter. Dette sker ved indførelsen af en godkendelsesordning, som gennem offentlig kontrol skal sikre dels sorternes ægthed og renhed, dels at de frø eller andet fremavlsmateriale (f. eks. læggekartofler), der bringes i handelen af de pågældende sorter, opfylder visse mindstekrav til kvalitet og eventuelt sundhed, så det er bedst muligt egnet til at anvendes i avlen.

Som led i opnåelsen af disse formål kræver direktiverne bl. a., at der udarbejdes sortslister, d. v. s. fortegnelser over de sorter eller stammer af de omhandlede plantearter, som det er tilladt at bringe i handelen indenfor EF. Endvidere kræves gennemført certifikatordninger til kontrol med stamme- eller sortsægthed og eventuelle minimumskrav til renhed, spireevne m. v. for det fremavlsmateriale, der bringes i handelen indenfor Fællesskaberne.

I den hidtidige danske lovgivning er kun i begrænset omfang fastsat kontrolbestemmelser til sikring af egenskaberne i det fremavlsmateriale, der anvendes.

Hvad angår spørgsmålet om optagelse af sorter og stammer på sortsliste skal anføres, at lov nr. 170 af 15. maj 1968 om handel med frø og planter bemyndiger landbrugsministeren til at fastsætte regler for afprøvning af planter med henblik på optagelse på en sortsliste over dyrlmingsværdige planter. Efter loven er optagelse på sortsliste dog kun i visse tilfælde (nemlig for beskyttede plantenyheder) en betingelse for handel med sorten. Fællesskabernes sortslistebestemmelser er mere omfattende. Det er derfor fundet rimeligt at indpasse de hidtidige danske bestemmelser i nærværende lovforslag. Som følge heraf foreslås lov nr. 170 af 15. maj 1968 ophævet.

Hovedforskellen mellem Fællesskabernes regler og de gældende danske regler er, at de danske kontrolordninger er frivillige og — bortset fra ordningen for skovfrø, der hovedsagelig tager sigte på omsætningen på hjemmemarkedet, og kontrolordningen for såsæd — alene vedrører eksport, medens Fællesskabernes er obligatoriske og omfatter hele produktionen undtagen den del af den, der eksporteres til tredjelande. Endvidere indskrænker de danske certifikatordninger sig i princippet til rene sortsægthedsordninger, medens Fællesskabernes direktiver også indeholder bestemmelser om minimumskrav til renhed og spireevne m. v. Attestation for renhed og spireevene udstedes i dag af Statsfrøkontrollen, der sorterer under Landbrugsministeriet. Statsfrøkontrollens virksomhed har hidtil været ulovbestemt, men for at kunne imødekomme Fællesskabernes krav må landbrugsministeren have mulighed for at kunne fastsætte mindstekrav til renhed og spireevne m. v. til brug for Statsfrøkontrollens kontrolarbejde."

Lovforslaget blev behandlet sammen med forslag til lov om salg af frugt og gartneriprodukter ved frivillig offentlig auktion og henvistes til samme udvalg som dette. Udvalget afgav den 1. oktober en beretning, hvori bl. a. anførtes følgende:

„Da spørgsmålet om Danmarks eventuelle tiltrædelse af De europæiske Fællesskaber endnu ikke er afgjort, har udvalget ikke taget endelig stilling til lovforslagene."
Partiernes ordførere
Poul Falk Hansen (S), H. C. Toft (KF), Niels J. Nielsen (V), Erik Hansen (RV) og Morten Lange (SF)