Luk

Luk
Luk

Luk

B 21 Folketingsbeslutning om nedsættelse af udvalg til undersøgelse af den sygdomsforebyggende indsats m. v. og af ikke- autoriserede lægemidler og helbredelsesmetoder.

Samling: 1972-73
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Henning Jensen, Camre, Helle Degn, Erenbjerg, Gorrsen, Harris Jensen, Inge Fischer Møller, Poul Dam (formand), Arne Larsen, Lis Møller, Henning Andersen, Adam Møller, Kofoed, Nathalie Lind, Niels Jørgen Nielsen, Edele Kruchow og Nordqvist (næstformand).

Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:

"Folketinget opfordrer regeringen til at nedsætte:

1. et sagkyndigt udvalg til undersøgelse af den sygdomsforebyggende indsats m. v., herunder lægeuddannelsens og forskningens indhold af sygdomsforebyggende discipliner,

2. et udvalg, der skal undersøge homøopatiske og naturmedicinske præparater, samt

3. et udvalg, der skal fremme og systematisere undersøgelser af hidtil ikke-autoriserede helbredelsesmetoder."

Om den nærmere baggrund for forslagets fremsættelse skal anføres følgende fra udvalgets betænkning:

"For at forbedre patientbehandlingen og for mere rationelt at kunne udnytte de betydelige ressourcer, som sygdomsbehandling i dag kræver, må lægerne og den lægevidenskabelige forskning i højere grad sætte ind på at løse de medicinske forebyggelsesopgaver og herunder de totalproblemer, der er forbundet med at være syg - således også problemer af psykologisk og social art.

Udvalget finder på denne baggrund, at disse problemer er af væsentlig betydning både for den enkelte og samfundet, og henstiller, at indenrigsministeren allerede i folketingssamlingen 1973-74 nedsætter et udvalg, der ikke alene skal bestå af sagkyndige, men også af politikere og forbrugerrepræsentanter.

Udvalget skal bl. a.:

— beskrive den sygdomsforebyggende indsats, undersøge, på hvilke områder der kan iværksættes en sygdomsforebyggende indsats, og fremsætte forslag til prioritering af denne samt skønne over, hvilke ressourcer der vil medgå hertil.

— fremsætte forslag om eventuel udbygning af lægeuddannelsens og forskningens indhold af sygdomsforebyggende discipliner.

På baggrund af den hurtige udvikling inden for den medicinske og farmaceutiske videnskab og i erkendelse af, at det ikke kan afvises, at visse utraditionelle medikamenter kan have en effekt, finder udvalget, at ministeren endvidere bør nedsætte et sagkyndigt udvalg, bestående bl. a. af en farmaceut med videnskabelig uddannelse samt med særlig faglig viden angående plantemedicin. Udvalget skal dels undersøge de forekommende homøopatiske og naturmedicinske præparater, dels vurdere, hvorvidt disse midler og "kosttilskud" bør receptpålægges.

Udvalget finder det væsentligt, om dette udvalgsarbejde fremmes således, at visse resultater kan foreligge, inden ministeren i 1973-74 fremsætter lovforslag om lægemidler.

Udvalget er endvidere af den opfattelse, at der foreligger så mange - indtil nu udokumenterede - påstande om patienters helbredelse ved "naturmetoder", at det - først og fremmest af hensyn til patienterne - er påkrævet, at undersøgelser på dette område fremmes og systematiseres.

Udvalget skal derfor henstille, at ministeren nedsætter et sagkyndigt udvalg, bestående af bl.a. en læge med speciale i intern medicin, en jurist og en farmaceut med videnskabelig uddannelse inden for faget samt med særlig faglig viden angående plantemedicin".

Ved 2. (sidste) behandling vedtoges forslaget enstemmigt med 159 stemmer.
Partiernes ordførere
Henning Jensen (S), Niels Anker Kofoed (V), Lis Møller (KF), Edele Kruchow (RV) og Poul Dam (SF)